Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

De Keyzer

Opdrachtgever
De Key
Architect
FRANTZEN et al architecten
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)
Karel van Eijcken,
Tom Frantzen
Aannemer
Bot Bouw
Adres
Czaar Peterstraat 2-22, Cruquiusstraat 24-32, Blankenstraat 1-59, Eerste Coehoornstraat 3-7
Aantal woningen
112
Overig programma
winkels, bedrijven, gezondheidscentrum
Fotografie
Roos Aldershoff, Jeroen Musch


Fin Won Kam Opp
OH 8 1 77
OH 2 2 85
OH 12 3 70
OH 2 3 88
OH 36 1 58
OH 2 3 90
OH 4 3 102
OH 24 4 82
OH 12 4 90
OH 6 4 135
OH 2 2 92
OH 2 3 76
----------------------------
112 77

De Keyzer staat op de plek van de gesloopte negentiende-eeuwse Dubbeltjespanden: een van de eerste sociale woningbouwprojecten van Nederland. De bewoners die een dubbeltje huur per week betaalden, zouden op termijn zelf eigenaar worden. Hoewel daarvan nooit wat terecht is gekomen, bleef de naam behouden. Nadat een gaslek voor de verwoesting van een flink aantal woningen zorgde, besloot de gemeenteraad in 2006 dat de Dubbeltjespanden gesloopt moesten worden.

De ontwerpers van het nieuwe woongebouw De Keyzer hebben getracht de herinnering aan de voormalige bebouwing in de ruimtelijke vormgeving ervan levendig te houden. Dit komt vooral tot uiting in de materialisering, de gevelritmiek en de maat van het blok.

De 68 levensloopbestendige vrije sector huurwoningen zijn gegroepeerd rondom vier lichthoven die deze L-vormige appartementen van extra licht voorzien. In het middengedeelte van het blok zijn zes groepswoningen en acht zelfstandige woningen gerealiseerd. De dakterrassen van de woningen op de bovenste verdieping worden met grote dakerkers van elkaar gescheiden. Zo wordt de voor de straat zo typerende ritmiek van dakkapellen doorgezet. Op de begane grond is ruimte voor zorggerelateerde voorzieningen en voor commerciƫle activiteiten. De gevel is echter zo ontworpen dat deze de maat en schaal van het straatbeeld volgt, ongeacht de maat van de gebruiker op de begane grond.

De buitengevel is opgetrokken uit geprefabriceerde bakstenen betonelementen. De gevels van de lichthoven zijn van 'gecapitonneerd' stucwerk, waardoor de historische gevelankers van de gesloopte Dubbeltjespanden konden worden hergebruikt als sierknopen.

  


Over deze site

Disclaimer