Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Fénice Toren C

Opdrachtgever
Ymere
Architect
Köther Salman Koedijk Architecten
Stadsdeel
Zuidoost
Projectarchitect(en)
Stefan Dannel,
Pim Köther
Adres
Raoul Wallenbergstraat 71-179
Aantal woningen
55
Fotografie
Pim Köther


Toren C is het laatste deel van Fénice, een serie bouwblokken ontworpen door Köther Salman Koedijk architecten aan de Bijlmerdreef tegenover het stadsdeelkantoor, de markt en winkelcentrum De Amsterdamse Poort: het centrumgebied van Zuidoost. De woontoren functioneert als een belangrijk markeringspunt voor dit gebied. Met drie andere bouwmassa’s langs de waterpartij dwars op de dreef vormt het een stedenbouwkundige reeks.

Vanwege de centrale positie in de wijk heeft de toren een meer expressieve uitstraling gekregen, afwijkend van de roodoranje bakstenen gebouwen langs de Bijlmerdreef. De gevel van de rechthoekige woontoren is uitgesproken grafisch van karakter en bestaat uit een stapeling van verschillende kleurvlakken, gekoppeld aan de woningdifferentiatie binnen het blok; het woonprogramma bestaat uit een grote reeks woningtypes, variërend van kleine starterswoningen tot ruime penthouses.

De verschillende gevelvlakken hebben een eigen vormen ramen en eigen soorten baksteen: matzwarte baksteen, witte lavasteen en geëngobeerde zwart/zilveren steen. Afhankelijk van de reflectie toont deze laatste steen zich ofwel als een zilverwit vlak of als een diepzwart vlak. Hierdoor ontstaat er een steeds wisselend gevelpatroon. De stedenbouwkundige gaf Toren C de bijnaam ‘de Engelse drop’.

  


Over deze site

Disclaimer