Naar Menu


Centrum Amsterdam Noord - Fase I

Opdrachtgever
Ymere,
ING Real Estate
Architect
Heren 5 Architecten
Stadsdeel
Noord
Projectarchitect(en)
Jeroen Atteveld,
Egbert Duijn,
Jan Klomp,
Klaas-Hein Veenhof
Adres
Buikslotermeerplein 248-254
Aantal woningen
40
Overig programma
parkeergarage, winkelpassage
Fotografie
Sander Meisner


Het winkelcentrum Boven ‘t IJ transformeert tot Centrum Amsterdam Noord (CAN). De eerste fase daarvan betreft de inpassing van een grootschalig woon-, winkel-, en parkeergebouw: het gebouw heeft de afmeting van vijf op elkaar gestapelde voetbalvelden. Op de eerste twee lagen zijn de commerciële functies gesitueerd, daarboven een vierlaagse parkeergarage met achthonderd parkeerplaatsen. Boven de commerciële plint aan de straat liggen veertig sociale huurwoningen.

Om de massa van het gebouw te breken, is het complex vanaf de tweede verdieping verticaal opgedeeld in vier schijven. De open ruimte daartussen doet dienst als ontsluiting van de woningen en zorgt tevens voor daglichttoetreding en voor de afvoer van autogassen. De schijven zijn door bruggen met elkaar verbonden.

Het gebouw is van baksteen, gemetseld in verschillende technieken en kleuren. De gevel van de garage bestaat uit een speciaal ontwikkeld halftransparant bakstenen gevelsysteem, waarbij patronen van bakstenen in prefab stalen frames van 2,5 bij 3 meter zijn geregen die vervolgens tegen het betonskelet zijn geplaatst. In samenwerking met een lichtkunstenaar is voor de verlichting van de gevel gezorgd. Een dubbelhoge passage verbindt het oude winkelcentrum met de straat en slingert als een curve door het gebouw heen, onder de parkeervolumes door.

  


Over deze site

Disclaimer