Naar Menu


Jamboni – Hart Staalmanplein - Wingerder Hovenier

Opdrachtgever
De Alliantie
Architect
Wingender Hovenier Architecten
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Jan Peter Wingender,
Juul Reusen
Adres
Elisabeth Boddaerstraat 61-73, 77-165, Henri Dunantstraat 2, Ottho Heldringstraat 200-204
Aantal woningen
60
Overig programma
gymzaal
Fotografie
Christoph Wiesner


Fin Won Kam Opp
K/OH 2 2 56
K/OH 2 2 69
SH 2 2 88
K/OH 2 3 100
SH 2 3 125
SH 2 3 99
SH 2 4 120
SH 2 4 113
K/OH 3 3 97
K/OH 3 3 80
----------------------------
29 96

Het project 'Hart Staalmanplein' met woningen, een school, een kinderdagverblijf, een moskee en een sportzaal, vormt het maatschappelijke centrum in de vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt. De verschillende programmaonderdelen gaan een nauwe relatie met elkaar en met de omgeving aan. Zo loopt het aangrenzende park door tot op het schoolplein en de binnentuin van het complex.

Onix ontwierp woningen, de school, het kinderdagverblijf en de moskee, Wingender Hovenier een woongebouw met sportzaal aan de oostzijde van het complex. Dit laatste gebouw, grenzend aan een doorgangsweg, herbergt zestig woningen en een sportzaal die zowel door de school als door de buurt kunnen worden gebruikt. De brede vensteropeningen in de plint van het gebouw zorgen voor een visuele contact tussen de straat en het achtergelegen verhoogde schoolplein. De route door de hal verbindt het schoolplein met de sporthal en de straat. Het smallere bovengelegen bouwvolume is in de lengte geleed en volgt daarmee de stedenbouwkundige maatvoering uit de omgeving.

De woningen zijn flexibel indeelbaar; ruimtes kunnen aan elkaar worden gekoppeld waardoor een loftachtige indeling kan ontstaan. De buitenruimten zijn royaal en bepalen met de galerijen de uitstraling van het gebouw. Het consequent doorvoeren van het metselwerk in de plinten, koppen en borstweringen geven het gebouw een solide uitdrukking, waardoor het gebouw de gewenste uitstraling heeft in de vernieuwde Staalmanpleinbuurt.

  


Over deze site

Disclaimer