Naar Menu


Marnix Sportcentrum

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
Architect
Mecanoo architecten
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)
Michel Tombal
Aannemer
Bot Bouw
Adres
Marnixplein 1
Programma
5.400 m2 bvo, 2 zwembaden, sportzaal, fitness, horeca
Fotografie
Christian Richters


Het Marnix Sportcentrum vervangt het Marnixbad dat uit 1955 dateerde. Dit gebouw was uniek vanwege de voor die tijd zakelijke architectuur, de stapeling van functies en het opgetilde uitkragende doelgroepenbad met glazen gevel. Doordat het Marnixbad niet meer aan hedendaagse eisen voldeed moest het worden afgebroken.
Het nieuwe sportcentrum is op dezelfde locatie gebouwd en heeft twee zwembaden: een vijfentwintig meter wedstrijdbad en een doelgroepenbad. Voorts omvat het centrum een sporthal, een fitnessruimte, een café met terras, kantoren en een personeelsruimte. In het kleinere gebouwdeel bevinden zich op het niveau van de entreehal de kantoren en de keuken met daarboven de fitnessruimte.
Het zakelijk karakter van het oorspronkelijke zwembad werkt door in het nieuwe ontwerp. Zo is de uitstraling van het gebouw utilitair, functioneel, helder en robuust. De gevel aan de Marnixstraat is opgetrokken uit roodoranje metselwerk met delen van glas en aluminium.
Transparantie is het centrale thema van het ontwerp. Vanuit de verhoogde centrale hal is het gebouw in één oogopslag te overzien. Zo bieden grote glazen puien zicht op het half verdiept gelegen wedstrijdbad en het doelgroepenbad en de erboven gelegen sporthal en fitnessruimte. De translucente gevel van de sporthal kraagt net als bij het oude Marnixbad uit over de Singelgracht.

  


Over deze site

Disclaimer