Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Bart & Domela

Opdrachtgever
Rochdale
Architect
DKV architecten
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Wico Valk
Adres
Bart Poesiatstraat 5-47, Domela Nieuwenhuisstraat 66-132
Aantal woningen
56


Fin Won Kam Opp
K 2 3 99
SH 2 3 99
SH 2 4 106
K 2 4 135
SH 2 5 141
----------------------------
16 118

Bij de nieuwbouw van het project dienden de kenmerken van de Westelijke Tuinsteden, zoals openheid, eenheid in schaal en materiaalgebruik en contact van de woningen met groen, zoveel mogelijk behouden te blijven.

De Pieter Calandlaan, een belangrijke ontsluitingsas van het gebied, heeft aan weerszijden woongebouwen van gelijke hoogte en geleding. Vier U-vormige bouwblokken aan de zuidzijde daarvan omsluiten ieder een collectieve binnentuin. De woongebouwen Bart en Domela vormen ieder een poot van een van de U-vormen.

Bart telt 24 drielaagse eengezinswoningen met voortuinen. Het gebouw heeft een ingetogen verschijningsvorm door het lichte metselwerk en door de compositie van ritmes: uitstekende volumes met bergingen aan de voorzijde en uitsneden voor terrassen aan de achterzijde en het patroon van verticale ramen en deuren. Domela telt vier lagen en sluit aan op het woongebouw langs de Calandlaan. Het bevat 34 gestapelde maisonnettes op een half verdiepte parkeergarage. De benedenwoningen hebben een voordeur aan de straat, de bovenwoningen aan een galerij aan de tuinzijde. De vormgeving aan de straatzijde volgt de principes van de Calandlaan met horizontale betonnen banden en puien en twee kleuren metselwerk in wisselend patroon.

  


Over deze site

Disclaimer