Naar Menu


De Muzikante

Opdrachtgever
De Alliantie
Architect
Geusebroek Stefanova architectenbureau
Stadsdeel
Zuid
Projectarchitect(en)
Peter Geusebroek
Aannemer
Buitenhuis
Adres
Eerste van der Helststraat 3-11
Aantal woningen
10
Overig programma
bedrijfsruimte
Fotografie
Koen Verheij


Fin Won Kam Opp
OH 1 3 104
OH 1 3 115
OH 1 3 113
OH 1 3 113
OH 2 3 100
SH 1 2 74
SH 1 3 82
OH 2 3 100
----------------------------
10 100

De Muzikante maakt deel uit van het project de Hollandse Meesters. Dit bestaat uit vijf nieuwbouwlocaties en een restauratieproject. Voor de naam de Hollandse Meesters is gekozen, omdat de straatnamen in De Pijp de namen van bekende zeventiende-eeuwse Hollandse schilders dragen. Ieder deelproject draagt de naam van een schilderij dat door een schilder van deze straat is vervaardigd. Zo heeft De Muzikante, aan de Eerste van der Helststraat, zijn naam te danken aan een bekend doek van Van der Helst.
Met de restauratie van De Muzikante is gekozen voor een traditionele restauratie van de voorgevels en het behoud van de bouwkundige hoofdstructuur. In verband met het wooncomfort zijn de oude aangebouwde keukens gesloopt en is het hoofdgebouw 2,5 meter verlengd. De achtergevel met de veranda’s is nieuw ontworpen, passend in de sfeer van de negentiende eeuw.
De plattegronden zijn een afgeleide van deze bouwkundige hoofdstructuur. In de detaillering worden klassieke details afgewisseld met moderne. Op de begane grond zijn bedrijfsruimten gesitueerd. Daarboven liggen per perceel twee gestapelde maisonnettewoningen. De maisonnettes hebben een klassieke opbouw van wonen en slapen, verdeeld over twee lagen. Aan de rustige achterzijde bevinden zich de ruime veranda’s en op de vierde verdieping ruime patio’s.

  


Over deze site

Disclaimer