Naar Menu


Elzenhagen Noord

Opdrachtgever
Kristal Projectontwikkeling
Architect
Inbo
Stadsdeel
Noord
Projectarchitect(en)
Jan van Gils,
Klaartje Molthof
Aannemer
Mulder Obdam Bouw
Adres
G.J. Scheurleerweg 48-64, N. Lansdorpstraat 1-21, M.J.E. Lippitsstraat 2-24
Aantal woningen
45


Fin Won Kam Opp
K 6 4 138
K 22 4 119
K 6 4 137
K 4 5 133
K 3 5 133
K 2 5 130
K 2 5 132
----------------------------
45 127

In het stedenbouwkundig plan voor Elzenhagen van Soeters Van Eldonk Ponec is aan de westrand van het gebied gekozen voor een verkaveling die typisch is voor het Waterland: een polderstructuur met smalle straten en sloten, waaraan huizen liggen die individueel herkenbaar zijn. In dit deel van het plan, de Scheurleerweg, is een abstracte vertaling gemaakt van deze Zaanse typologie. De strakke grijze dakpannen en de manier van detailleren zorgen voor een eigentijds karakter van de archetypische huisjes.
In het centrale deel van het plan is gekozen voor de ensemblebouw, die aanwezig is in de tuindorpwijken van Amsterdam-Noord. Dwars door het plan loopt een secundaire loop- en speelroute, die alle ensembles met elkaar vebindt; het zogenaamde ‘kindlint’. Het ensemble is herkenbaar aan de ritmiek, de combinatie van verschillende materialen en de speciale details, zoals de balkons, uitkragend over het kindlint. Kleur en materiaalgebruik refereren aan de tuindorptypologie.
Het totale plangebied wordt in de toekomst aan de A10-zijde afgesloten door een stedelijke singel met statige appartementenblokken.

  


Over deze site

Disclaimer