Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

De Wolk

Opdrachtgever
De Alliantie
Architect
JoustraReid Architecten
Stadsdeel
Zuid
Projectarchitect(en)
Steve Reid, Nynke Joustra
Aannemer
Ursem Bouw
Adres
Van Ostadestraat 61-77
Aantal woningen
24
Fotografie
Allard van der Hoek


Fin Won Kam Opp
SH 1 2 85
SH 21 3 89
SH 2 4 101
----------------------------
24 90

De Wolk maakt deel uit van twee stadsvernieuwingsprojecten in de Pijp in Amsterdam. De Wolk is een stedelijke invulling met 24 appartementen en een parkeervoorziening voor 27 auto’s. De appartementen zijn uitgevoerd als WIBO-woningen (Wonen In een Beschermde Omgeving). Behalve het feit dat de WIBO-woningen specifieke ruimtelijke eisen met zich meebrachten, heeft het gebouw ook een tweetal gemeenschappelijke voorzieningen voor de toekomstige bewoners: een tuin op het dek van de deels verzonken parkeervoorziening en een ontmoetingsruimte naast de hoofdentree.

De woningen zijn via een galerij aan de achtergevel ontsloten. Rondom de woningentrees is deze verbreed waardoor er rustplekken ontstaan.

De 44 meter lange gevel is opgedeeld in vijf segmenten. Het ritme ervan voegt zich in de bestaande straatgevel, waarin de onderlinge verhoudingen tussen plint, metselwerk en dakverdieping variëren. De verspringende gootlijn sluit aan bij die van de belendende panden. De gevelkozijnen zijn van groot formaat en volgen een rigide patroon. Dieptewerking vormt een belangrijke eigenschap van het bestaande straatbeeld. Omwille van de continuïteit daarvan is een grote variatie in neggendieptes toegepast.

  


Over deze site

Disclaimer