Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Hartenlust - DKV Architecten

Opdrachtgever
Delta Forte
Architect
DKV architecten
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Wico Valk
Aannemer
Smit's Bouwbedrijf
Adres
Pieter Calandlaan 841-939, Jan Smitstraat 6-50
Aantal woningen
71
Overig programma
5 bedrijfsruimten


Fin Won Kam Opp
K 31 3 89
K 40 4 117
----------------------------
71 105

De Pieter Calandlaan is een belangrijke verbindingsweg tussen de nieuwbouwwijk De Aker en het centrum van Amsterdam. Het vernieuwde gedeelte van de Pieter Calandlaan is een stadsstraat geworden met aan beide zijden een reeks bouwblokken van gelijke hoogte en geleding. De vier U-vormige bouwblokken aan de zuidzijde openen zich naar het zuiden en omsluiten ieder een collectieve binnentuin.

De vier blokken zijn door drie verschillende corporaties ontwikkeld met elk een eigen programma. De woningen aan de Calandlaan zijn appartementen met een portiek- of een galerij-ontsluiting. In de zijstraten worden aan de westzijde gestapelde maisonnettes gerealiseerd en aan de oostzijde drielaagse eengezinswoningen met een voortuin.

Horizontale banden van prefab beton waarborgen aan de Calandlaan en in de zijstraten aan de westzijde een stedenbouwkundige continuïteit en vangen de programmatische verschillen op. De begane grond is 4,5 meter hoog en bevat aan de Calandlaan, naast de entreehallen, diverse winkels en bedrijfsruimten die zich als betonnen doosjes aan de straat presenteren. De trappenhuizen met vluchtbalkons zorgen voor een verticale geleding van de blokken.

Onder ieder blok bevindt zich een half verdiepte parkeergarage. Het dak van de parkeergarage wordt voorzien van kijkgroen en terrassen voor de aanliggende woningen en zal voor de meeste bewoners bereikbaar zijn.

  


Over deze site

Disclaimer