Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Station Amsterdam Bijlmer ArenA

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam,
ProRail Infraprojecten
Architect
Arcadis Architecten,
Grimshaw Architects
Stadsdeel
Zuidoost
Projectarchitect(en)
Jan van Belkum, Neven Sidor
Aannemer
Besix Nederland, Buyck Steel Construction
Adres
ArenA Boulevard 602
Programma
33.000 m2 bvo, station met 6 NS -sporen, 2 metrosporen, een busstation, commerciële functies en fietsenstalling
Fotografie
Robert Oerlemans


Begin jaren negentig werd besloten tot capaciteitsvergroting van sporen en stations op het traject Utrecht-Amsterdam/Schiphol. De gemeente Amsterdam wilde in stadsdeel Zuidoost bovendien een betere verbinding van de wijken aan weerszijden van het spoor. Om in te kunnen spelen op de toekomstige stedenbouwkundige ontwikkelingen was een station als ruimtelijke verkeersknoop met grootstedelijke allure en ambiance gewenst.

Station Bijlmer, een typisch product uit de jaren zeventig, had niet voldoende capaciteit meer om het toenemende aantal treinreizigers af te handelen. In september 1997 startte, in opdracht van ProRail, het architectenteam van Grimshaw en ARCADIS met het ontwerp. ARCADIS was daarnaast verantwoordelijk voor het projectmanagement, het ontwerp van de constructies, de technische installaties en de railinfrastructuur. Het nieuwe station Amsterdam Bijlmer ArenA is op basis van het stedenbouwkundig masterplan van Pi de Bruijn in een schuine hoek geplaatst met de ArenA Boulevard. Vanuit het grote overdekte voorplein op de Boulevard, is de stationshal optimaal toegankelijk.

De grote overspanning van de stationskap zorgt voor ruimtelijkheid en licht in de immer dynamische stationshal. Het hout in de kap zorgt er voor een aangename akoestiek. De Bond van Nederlandse Architecten heeft het station uitgeroepen tot ‘Gebouw van het jaar 2008’.

  


Over deze site

Disclaimer