Naar Menu


Vliegbasis De Huygens

Opdrachtgever
Far West,
Kristal
Architect
dedato ontwerpers en architecten
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Dick Venneman
Aannemer
Van Schaik
Adres
Jan Evertsenstraat 717
Programma
5.750 m2 bvo, bedrijfsruimten, horeca en broedplaats
Fotografie
Marcel van der Burg


De Huygens was vroeger een technische school. Het gebouw, dat stamt uit 1968, is in zijn vormgeving kenmerkend voor de architectuur uit deze periode. Een deel van het pand is dan ook behouden voor het stadsbeeld. Het heeft echter een andere functie en een nieuwe naam gekregen: Vliegbasis de Huygens.

Het project ligt in een stedelijk vernieuwingsgebied waar volop behoefte is aan nieuwe maatschappelijke en economische initiatieven. De opdracht was een eigentijdse invulling te ontwerpen die voldoet aan deze behoefte. Daarom is hier ruimte geschapen voor allerlei activiteiten, waaronder bedrijfsruimten voor ondernemers, een broedplaats voor kunstenaars, horeca, en stageplaatsen om werkervaring op te doen.

Het gebouw is ingrijpend gerenoveerd, maar met zoveel mogelijk respect voor het oorspronkelijke karakter. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in de zorgvuldige kleurtoepassing in de gevel en de profielkeuze van de kozijnen. De sheddaken aan de achterzijde, waaronder vroeger de praktijklokalen lagen, zijn een verrassend onderdeel van het pand. Onder twee van deze daken is nu een bijzonder restaurant gevestigd.

Door de renovatie ontstaat een goede functionele basis, met behoud van de industriƫle en transparante uitstraling van het pand.

  


Over deze site

Disclaimer