Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Opdrachtgever
Bouwfonds MAB,
Gemeente Amsterdam,
Meyer Bergman
Architect
Jo Coenen & Co Architekten
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)
Jo Coenen, Geert Coenen
Aannemer
Hillen & Roosen, Bouwbedrijf M.J. de Nijs en zonen
Adres
Oosterdokskade 143
Programma
28.500 m2 bvo, bibliotheek, theater, café, kantoorruimte
Fotografie
Rob Hoekstra, Luuk Kramer


De Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) vormt het belangrijkste openbare gebouw op het Oosterdokseiland. Het programma omvat een bibliotheek van bijna 30.000 m2, inclusief theater, een groot café en 9.000 m2 kantoorruimte, gelegen aan de noordzijde van de kavel. De hoofdvorm van het gebouw is afgestemd op de omgeving; zowel de appartementen aan de westkant als de brede laan naar het conservatorium aan de oostzijde moesten voldoende zonlicht krijgen. Tegelijk moest de bibliotheek, aan het brede water van het Oosterdok, bijdragen aan een fraaie nieuwe skyline voor de stad.

Jo Coenen & Co heeft zowel het gebouw als het interieur ontworpen, vanuit de gedachte dat deze twee bij een bibliotheek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De materialisatie van het exterieur gaat onafgebroken door in het interieur. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in de plint, die zo transparant mogelijk is gehouden, opdat de vloeren binnen en buiten, uitgevoerd in dezelfde natuursteen, in elkaar over kunnen lopen. De houten kaders in de gevel vormen aan de binnenzijde vrij invulbare huiskamers met kasten, banken en expositieruimten.

Een verhoogde plint vormt een overgangsgebied tussen de hogere en lagere etages. De lees- en studiezalen hebben de vorm van terrassen, die rond grote hoge vides zijn gesitueerd.

  


Over deze site

Disclaimer