Naar Menu


Stadsarchief De Bazel

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
Architect
Architectenbureau Fritz,
Claus en Kaan Architecten
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)
Felix Claus, Jaap Gräber
Aannemer
Aannemingsbedrijf H.J. Jurriëns
Adres
Vijzelstraat 32
Programma
28.391 m2 bvo, gemeentearchief
Fotografie
Luuk Kramer


De gemeente Amsterdam kocht het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandsche Handelsmaatschappij, later ABN AMRO, in 1999 aan. Het Rijksmonument is het hoogtepunt van het bescheiden, maar belangrijke oeuvre van architect K.P.C. de Bazel. Claus en Kaan Architecten heeft het ontwerp voor de transformatie van dit gebouw gemaakt en gerealiseerd; van een stugge, dichte bank werd een open, publiek documentatiecentrum gemaakt: het Stadsarchief.

Bij het inpassen van het programma is het ruimtelijke concept van De Bazel niet alleen in stand gehouden, maar zelfs versterkt door de lichthoven weer terug te brengen. Door de verloren gegane ruimtelijkheid en lichtval te herstellen, kreeg het gebouw zijn ziel terug. De waardevolle monumentale interieurs (de vloer van de hoofdverdieping, de schatkamers en de stijlkamers) zijn door architectenbureau Fritz verder uitgewerkt. Het overige interieur- en meubelontwerp is uitgevoerd door Claus en Kaan Architecten.

Het authentieke schilderwerk in de schatkamer was in de loop der tijd onder vele latere afwerklagen verdwenen. Aan de hand van oude zwart-witfoto’s is het decoratieve werk nauwkeurig onderzocht, opgemeten, getekend en geheel opnieuw geschilderd. Deze reconstructie is compromisloos uitgevoerd in de originele kleurstelling, uitvoeringswijze, kwastvoering en materiaal (lijnolieverven).

De publieksfuncties zijn in de lichte hal en het onderaardse kluizencomplex gesitueerd. Met de ingetogen openingen aan de Vijzelstraat krijgt de relatie met de straat een nieuwe betekenis.

  


Over deze site

Disclaimer