Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Meer en Oever - Schutterstoren

Opdrachtgever
Proper Stok,
Stadgenoot
Architect
DKV architecten
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Paul de Vroom, Jörn Schiemann, Otto Weyers
Aannemer
VBK
Adres
Oeverpad 151-204
Aantal woningen
54
Fotografie
DKV architecten


Fin Won Kam Opp
K 2 5 187
K 27 3 81
K 25 4 127
----------------------------
54 106

De woontoren aan de Sloterplas is onderdeel van het vernieuwingsplan Meer en Oever van Kuiper Compagnons. De woontoren moet het accent van de wijk zijn, het baken. Omdat regelgeving verbiedt dat het gebouw boven de omgeving uitstijgt, is ervoor gekozen niet de hoogte, maar de verschijning te benadrukken. Het beeld van een zuivere cilinder die via een overstekconstructie op een smalle onderbouw rust, vertoont verwantschap met het archetype van de watertoren. De toren staat op een terp waarin de parkeerplaatsen zijn verscholen en wordt bekroond met dakterrassen die omzoomd zijn door groen.

De ronde vorm heeft programmatische voordelen. De organisatie van de verdiepingsplattegronden is helder en flexibel. Er is een kleine kern met trappen en liften, eromheen een gangenzone die de appartementen ontsluit, vervolgens een zone met leidingkokers en een servicezone en rond deze ruimten tot aan de gevel enkel woonoppervlakte, die flexibel is in te delen. Hierdoor kan de grootte en het aantal kamers van de appartementen per laag ingevuld worden. Daarmee is het totale woningaantal in de toren variabel.

De hoofdconstructie is een stalen kolommen- en balkenstructuur met in het midden een betonnen kern. De invulling bestaat uit lichtgewicht scheidingswanden. De gevel is opgebouwd uit lichte, aluminium puien met een wisselend patroon van glas en een metaalachtige beplating.

  


Over deze site

Disclaimer