Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

De Drie Bouwmeesters

Opdrachtgever
De Alliantie Projectontwikkeling,
Vesteda
Architect
Venhoeven CS
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Ton Venhoeven, Arjen Zaal
Aannemer
Waal Bouw
Adres
Cornelis Outshoornstraat 234-330, Adriaan Dorsmanstraat 37-67, Pieter Postpad 1-19
Aantal woningen
83


Fin Won Kam Opp
OH 31 3 102
OH 39 4 136
OH 13 2 67
----------------------------
83 112

De inspiratiebron voor het De Drie Bouwmeesters was een bergdorp aan de voet van een rotswand, waarbij de benedenniveaus (het dorp) een open en interactieve uitwisseling met de buitenruimte hebben en de bovenverdieping (de rotswand) abstract en anoniem is. De drie bouwblokken lijken vanaf een afstand één geheel te vormen. Van dichterbij bezien openbaart zich echter een veelvoud aan gebouwen in gebouwen.

Onder de appartementenblokken, die 2,5 verdieping zijn opgetild, bevinden zich drie poorten die toegang geven tot een gemeenschappelijke buitenruimte, de parkeergarage, de trappen naar het plein en de entrees van de appartementen en woningen. De poorten zijn vormgegeven als interieur en worden in tegenstelling tot de rest van het gebouw gekenmerkt door een veelheid aan details.

Veel aandacht is uitgegaan naar de buitenruimten. De eengezinswoningen hebben naast een loggia op de zuidkant grote openslaande deuren naar het plein toe. Ook de appartementen hebben op de zuid- of westzijde een loggia of serre. Aan de kant van de groene openbare ruimte zijn de woningen voorzien van een anderhalve verdieping hoge tuinkamer.

De indeling van de woningen is flexibel. De draagconstructie bestaat uit kolommen zodat wanden gemakkelijk verwijderd of verplaatst kunnen worden. De appartementen hebben verkeersruimten die zo ruim en licht zijn dat deze oneindig veel meer functies kunnen vervullen dan die van doorgang. Door de flexibiliteit zijn de woningen aanpasbaar aan verschillende levensfasen van de bewoners.

  


Over deze site

Disclaimer