Naar Menu


Blaauwlakenblok

Opdrachtgever
De Key,
Woonstichting De Key
Architect
Soeters van Eldonk architecten
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)
Sjoerd Soeters
Aannemer
Visser & Mol
Adres
St. Annenstraat 4-6, Warmoesstraat 133
Aantal woningen
6
Overig programma
2 bedrijfsruimten
Fotografie
Daria Scagliola, Stijn Brakkee


Fin Won Kam Opp
SH 1 2 68
SH 4 3 71
SH 1 5 99
----------------------------
6 75

Het plan voor herontwikkeling en restauratie van een aantal panden in de Warmoesstraat en nieuwbouw in de St. Annenstraat is gemaakt in samenwerking met de bewoners. De panden waren al meer dan twintig jaar gekraakt en verkeerden in zeer slechte bouwtechnische staat. Een groot deel van de panden heeft een Rijksmonumentenstatus. Het project maakt deel uit van de tweede fase van het stadsvernieuwingsproject Blaauwlakenblok.

De monumentenpanden zijn ingedeeld in appartementen met op straatniveau bedrijfsruimten. De plattegronden zijn ontwikkeld in nauw overleg met de bewoners. Na de ontwerpfase door Soeters van Eldonk Architecten is de realisatie van de plannen uitgevoerd door architect Smulders die ook de overige panden van fase twee heeft gerestaureerd.

De nieuwbouw op de hoek bevat twee bedrijfsruimten, een fietsenkelder en zes appartementen, die ontsloten worden door een trappenhuis met lift. Het hoekblok vormt de beƫindiging van de smalle St. Annenstraat en is opgedeeld in drie volumes. Het eerste grenst aan de monumenten en sluit wat betreft de gevelarchitectuur aan bij de architectuur van de binnenstad. Daarnaast is een volledig transparant trappenhuis gemaakt met een verspringende glazen gevel. Het laatste bouwdeel vertrapt per verdieping naar buiten en lijkt de steeg bijna af te sluiten. De opliggende vensters worden naar boven toe steeds kleiner en vormen spiegelende vlakken op de gemetselde gevel. De gevel aan de Warmoesstraat is wit gestuukt als een verwijzing naar het pand dat hier ooit stond.

  


Over deze site

Disclaimer