Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Het Funen - Bodoni

Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed
Architect
DKV architecten
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)
Herman de Kovel, Otto Weyers
Aannemer
Heijmans
Adres
Funenpark 270-281, 490-501, 540-551
Aantal woningen
36
Fotografie
DKV architecten


Het project van DKV is onderdeel van een stedenbouwkundig plan voor het Funen van Frits van Dongen van de Architekten Cie. Van Dongen bouwde langs het spoor en langs de Cruquiuskade al eerder een gebouw van twee lange wanden dat tevens als geluidsscherm dient voor het achterliggende gebied. Op het binnenterrein zijn kleinere woonblokken, de zogenaamde ‘Hidden Delights’, door verschillende architecten ontworpen. Omdat de parkeerplaatsen zijn opgenomen in de randbebouwing, kon het binnengebied verkeersvrij worden gehouden.

DKV realiseerde drie identieke woonpaviljoens die verspreid liggen in het plan. Elk blokje telt vier bouwlagen met twaalf appartementen, waaronder twee penthouses met een ruim dakterras. De randvoorwaarden schreven bouwkavels voor van beperkte afmetingen. Om de ruimte optimaal te benutten is een bijzondere ontsluiting ontworpen: de begane grond en de eerste verdieping zijn losgekoppeld van de bovenliggende lagen. Hierdoor blijft het te ontsluiten oppervlak binnen de norm van 880 m2, waardoor het mogelijk was de verkeersruimte zeer compact te houden.

De architectuur kenmerkt zich door een helder volume waarin de buitenruimten zijn opgenomen. Een wit betonskelet is de drager van het beeld. Daarbinnen zijn de vlakken afwisselend ingevuld met genuanceerd metselwerk en aluminium puien. Waar ‘happen’ uit het volume zijn gehaald ten behoeve van de entrees en dakterrassen is de gevel in hout uitgevoerd. Als tegenwicht tegen de vrij donkere baksteen van de lange wanden van het grote gebouw is voor de paviljoens een lichtere steen gebruikt.

  


Over deze site

Disclaimer