Naar Menu


Thomaskerk

Opdrachtgever
De Key
Architect
Quist Wintermans Architekten
Stadsdeel
Zuid
Projectarchitect(en)
Tjeerd Wessel,
Paul Wintermans
Aannemer
Aan de Stegge West
Adres
Rijnstraat 93, Lekstraat 13-15
Aantal woningen
34
Overig programma
Dienstencentrum, winkelruimte


Fin Won Kam Opp
SH 4 3 85
SH 6 4 96
OH 9 3 110
OH 14 4 95
OH 1 4 147
----------------------------
34 100

Op de hoek van de Rijnstraat, de Lekstraat en de Vechtstraat is de Thomas van Aquino kerk afgebroken. Op de vrijgekomen locatie op de kop van dit gesloten bouwblok is een nieuw gebouw gerealiseerd bestaande uit 34 appartementen voor ouderen. Op de begane grond zijn commercieel verhuurbare ruimten en een dienstencentrum gerealiseerd. Een parkeergarage in twee lagen onder het gebouw voorziet eveneens in parkeerplekken voor omwonenden.
In Nieuw-Zuid is ter hoogte van de Lekstraat een omslag punt van expressionistisch metselwerk naar een strakkere terughoudender baksteen architectuur uit de late jaren twintig en dertig. In de massaopbouw en gevelcompositie is deze laatstgenoemde baksteenarchitectuur van de omringende blokken aan de Rijnstraat als uitgangspunt genomen. De gevels zijn gemetseld in een geel genuanceerde kolengestookte vormbaksteen.
De binnenzijde van het gebouw heeft een intiemer karakter. De woningen liggen hier in een U-vorm om de gemeenschappelijke binnentuin. De brede houten dekken dienen als ontsluiting en buitenruimte voor de woningen. Deze op het zuiden georiƫnteerde witte houten binnenwereld vormt zo een aangename overdekte uitloop van de woningen.

  


Over deze site

Disclaimer