Naar Menu

Home2020-2021Tenders

Sabine Lebesque

Tenders

Percentages woningbouw door gronduitgifte selecties gemeente

Van alle woningen (5.954) die in deze publicatie zijn opgenomen (inclusief die van de PO- en CPO-projecten) zijn in totaal 1.055 woningen, 18% van de productie, tot stand gekomen door gronduitgiftes van de gemeente via tenders, selecties of andere vormen van openbare inschrijvingen. Opgesplitst zijn dat 58 woningen (1%) in de categorie zelfbouw, 174 woningen (3%) verdeeld over zes projecten in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (of Medeopdrachtgeverschap) en 823 woningen (14%) in zes projecten door selectieprocedures voor reguliere woningbouw.

 

Sommige van deze selecties zijn al lang geleden gehouden, zoals voor Hof van Spartaan. En één project is een tender van het Rijksvastgoedbedrijf geweest, namelijk Oostenburg Kavel SOO - Blok 2, de eerste oplevering van een groter gebied op het Oostenburgereiland. Maar het merendeel van de selecties is het resultaat van het tenderbeleid van de gemeente dat sinds 2015 is vastgesteld, zoals Spaarndammerhart (tender Spaarndammerschoollocatie) en Westbeat (tender Lelylaan). Het percentage ligt dit jaar iets lager dan de vorige jaren, omdat er deze keer maar zes projecten van marktpartijen zijn opgeleverd die door middel van een tender zijn gerealiseerd. Het aantal woningen dat door CPO tot stand is gekomen is daarentegen dit jaar ruim drie keer hoger dan vorig jaar, terwijl het aantal zelfbouwwoningen weer een stuk lager ligt. Deze fluctuaties zijn niet zodanig dat hier conclusies uit getrokken kunnen worden. De andere 82% van alle opleveringen is op een andere wijze tot stand gekomen: door posities die al bestonden voordat de gemeente besloot alle gronduitgiften door openbare selectie uit te geven, door toewijzingen aan woningcorporaties, door onderlinge afspraken tussen woningcorporaties en marktpartijen, door transformaties of op locaties met eigen grond.

 

 

Wat is een tender?

De gemeente Amsterdam geeft haar grond uit in erfpacht door middel van openbare tenders. Hierbij kan iedere partij die voldoet aan de integriteitsregels en die contracthouder kan zijn (meestal een ontwikkelaar, soms een belegger, particulier of architect) zich inschrijven. Een selectie vindt plaats op basis van vooraf bekendgemaakte criteria en deze worden getoetst door een deskundige jury. Die criteria kunnen per locatie iets wisselen, maar zijn grofweg onder te verdelen in de categorieën geld (optiebieding), programma, ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid. Volgens vastgesteld beleid maakt het criterium duurzaamheid verplicht altijd minimaal 30% uit van de totaal te behalen score. De gemeente Amsterdam heeft deze tendersystematiek zo’n acht jaar geleden geïntroduceerd om vertraging in de bouw te voorkomen en om partijen te selecteren die aan de door de gemeente vastgestelde kwaliteitseisen kunnen voldoen, en bovendien om de markt uit te dagen met zo optimaal mogelijke plannen te komen. Terwijl in de eerste tenders het criterium optiebieding vaak leidend was (altijd naast 30% voor duurzaamheid) zijn de criteria bij de tenders van de laatste jaren vooral gericht op ruimtelijke kwaliteit en programma en neemt het criterium duurzaamheid vaak een nog belangrijkere plek in dan voorheen. Het tenderbeleid wordt regelmatig geüpdatet afhankelijk van de veranderingen in de maatschappij. De meeste tenders bestaan uit twee rondes, waarin eerst een visiedocument wordt gevraagd en in de tweede ronde een beperkt aantal deelnemers wordt uitgenodigd een uitgewerkt plan in te dienen. Na het winnen van een tender wordt een optiecontract aangeboden waarna een periode van uitwerking volgt. De resultaten van de tenders zijn over een paar jaar zichtbaar in de vorm van opgeleverde projecten. Alle tenders, afgesloten, open en nog te openen, kunt u vinden op: www.amsterdam.nl/ondernemen/investeren/woningbouw/ investeerdersloket/tenderprogramma/

 

 

Winnaars in 2021

In de periode van 21 oktober 2020 tot en met 18 oktober 2021 zijn 8 tenders op de markt gebracht.

 

Sluisbuurt kavel 5A1

Winnaar: ABC Planontwikkeling, Earth Y/Barcode, krft

PATCHWORK
Het complex bestaat uit 19.000 m2 in acht bouwblokken met elk een eigen karakter. Er is voorzien in een Roof Room, co-working plaatsen, GOCycle (Bike Gym), een supergrote supermarkt, kleinere eetplekken, een fietscafé en een buurtdeli. Daarnaast komen er 119 vrije sector woningen van startersstudio’s, familie maisonnettes tot luxe penthouses, 530 fietsparkeerplaatsen en 50 autoparkeerplaatsen en zijn er verschillende groene daktuinen. Het circulaire gebouw met een houten constructie vormt een georkestreerde diversiteit door de samenwerking tussen twee architectenbureaus met ieder een eigen signatuur maar met een gedeelde visie op architectonische kwaliteit en duurzaamheid.

 

Sluisbuurt kavel 5C2

Winnaar: Ballast Nedam Development/ Paul de Ruiter Architects, FLUX Landscape Architects

Horizons Amsterdam

In het gebouw komen voor meer dan de helft middeldure huurwoningen, waarvan een groot deel groter 70 m2. Verder zijn er vrije sectorwoningen en circa 1.000 m2 werkfuncties. Het gebouw komt te liggen aan de oostrand van de Sluisbuurt. Onderdeel van het woongebouw is een toren tot 45 meter hoogte. Horizons wordt circulair opgebouwd en bestaat bijna geheel uit herbruikbaar materiaal. Er wordt een demontabele gevel gemaakt van hout. Verder wekt het gebouw meer energie op dan het nodig heeft om het gebouw te ventileren, verwarmen en te voorzien warm water. Meer dan driekwart van dak is groen. De toegang tot de woningen is via een centraal groen atrium voor daglicht en lucht.

 

IJburg Haveneiland kavel 1D

Winnaar: Apollo Zorgvastgoedfonds/ SeARCH

Eyckstaete

Gebouw Eyckstaete biedt een mix van 56 middeldure huurwoningen voor ouderen en/ of mensen met een (zware) zorgbehoefte en zorgmedewerkers. Er een levendige plint met verschillende voorzieningen en een openbare binnentuin voor een verbinding met de buurt. Het gebouw is volledig circulair en energieneutraal. De gevel is zeer transparant door de toepassing van veel glas en de woningen zijn opgebouwd uit gekoppelde houten prefab units.

 

Koffiefabriek Joan Muyskenweg

Winnaar: Lister Buildings (U.Minds, MeesVisser en BOOM Landscape)

FITz

Het zelfvoorzienende en energieneutrale complex gaat 70 woningen en 800 m2 aan voorzieningen hebben, waarin horeca, een gemeenschap voor makers en ambachten en een gemeenschappelijke huiskamer voor de bewoners een plek krijgen. De fabrieksmatig gefabriceerde elementen zijn goed geïsoleerd en zowel het dak als de kopse gevel worden voorzien van hoogrenderende zonnepanelen. Het gebouw bestaat vooral uit hout en hergebruikte materialen. De hoofddraagstructuur alsmede de plattegronden van de woningen kunnen flexibel worden ingedeeld en hebben daardoor naar verwachting een lange levensduur.

 

Vreeswijkpad blok 1 en 2

Winnaar: AM/Inbo

STUDIO1106

Bijzonder aan deze tender is dat naast de jury van de gemeente ook een onafhankelijke burgerjury de inzenders mocht beoordelen. Bij de uitwerking van de 135 woningen, waarvan twee derde in de middeldure koop en een derde in de vrije sector, worden de toekomstige bewoners zo veel mogelijk betrokken. Er wordt gebouwd met modulaire wooneenheden, waarbij rekening kan worden gehouden met de woonvoorkeuren van de toekomstige bewoners. Het project wordt energieleverend, waarbij overtollige energie wordt opgeslagen en uitgewisseld binnen het project zelf en de omgeving, en er zijn verschillende voorzieningen voor diersoorten als de zwaluw, huismus en vleermuis.

 

Omval/Weespertrekvaart

Winnaar: CrowdBuilding, Het Nieuwe Bouwbedrijf (BoomBuilds), Space&Matter in samenwerking met Culture Matters, M3E Duurzaamheidsadvies, InsideOutside Landschapsontwerp en Interieur ontwerp

Spectrum Circulair City House

Een collectief van ondernemers, creatieven, curatoren en innovators hebben zich verenigd in het Circular City House, waarin interactie en ontmoeting centraal gaan staan. Een gehele verdieping is als podium voor de buurt en de stad ingericht met een laagdrempelig toegankelijk terras, auditorium en een loungeplek. Het café De Omval blijft als relikwie behouden. Het programma bestaat verder uit betaalbare kantoren, ateliers en horeca met bar en restaurant. Voor de openbare ruimte wordt gedacht aan een wekelijkse versmarkt tot aan een jaarlijks Amsterdam Art Weekend of Amsterdam Light Festival. Het gebouw krijgt een volledig houten structuur. Bij wijze van pilot is bij deze selectie het oordeel van de buurt meegewogen, en zijn alle meningen alsmede het volledige juryrapport openbaar gemaakt.

 

Amstel Business Park Zuid kavel 1

Winnaar: Viventrium/Office Raumplan, Hans Been Architecten

De Centrale

Het plan bestaat uit een industrieel gebouw met creatieve bedrijfsruimte en een hotel gericht op lang verblijf. In de plint komen daarom functies die voor zowel de gasten als werkenden in de buurt interessant zijn zoals en een café-restaurant, studio’s, een bakker, fitnessclub en wasserette. Op het dak komt een stadspark en het gebouw heeft de kwalificatie BREEAM Outstanding.

 

AMC kavel F

Winnaar: Breakthrough Properties

De gemeente en het AMC hebben kavel F gezamenlijk op de markt gebracht. Op de kavel wordt een gebouw gerealiseerd van 4.872 m² bvo . Het programma bestaat uit laboratoria en ondersteunende kantoorvoorzieningen, autoparkeerplaatsen en fiets/scooterparkeerplaatsen.

  


Over deze site

Disclaimer