Naar Menu

Home2012-2013A'damse Nieuwbouwprijs 2013

Monique van den Berg

A'damse Nieuwbouwprijs

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs werd dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Bij deze unieke publieksprijs komen de bewoners aan het woord over wonen in Amsterdam.

 

 

In drie rondes hebben zij het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar gekozen. De strijd ging tussen 46 projecten met 4000 woningen die zijn opgeleverd tussen augustus 2011en augustus 2012. Deze projecten deden vorig jaar ook mee aan de Zuiderkerkprijs, waarbij een vakjury het beste woningbouwproject kiest. Het publiek oordeelt een jaar later, op basis van gedeeltelijk andere criteria, als de woningen al een poosje bewoond zijn.

 

De prijs in drie rondes

In de eerste ronde worden alle bewoners benaderd voor een online of telefonische enquête door het Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. In de enquête geven zij een rapportcijfer voor hun woning, het gebouw en de omgeving en kunnen zij hun oordeel toelichten. De twintig projecten met de hoogste rapportcijfers gaan door naar de tweede ronde. Een bewonersjury bezoekt vervolgens alle projecten en spreekt met bewoners. Deze jury bestaat uit vijf bewoners van projecten die niet door zijn naar de tweede ronde. Zij kiezen de tien nominaties. In de derde ronde wordt deze top 10 op AT5 en in Het Parool gepresenteerd en kunnen alle Amsterdammers stemmen op www.nieuwbouwprijs.nl. Het project met de meeste stemmen wint de Amsterdamse Nieuwbouwprijs.

 

Tien nominaties

De tien nominaties waren (per stadsdeel):

  • Oosterdokseiland (Centrum)
  • Haarlemmerplein (Centrum)
  • Hof van Eland (Centrum)
  • LommerRijk Blok A-D (West)
  • Piri Reïs (West)
  • Samos (De Tweeling) (Oost)
  • De Bongerd (Noord)
  • De Banne - Marjoleinterrein (Noord)
  • De Zeven Provinciën (Noord)
  • Het Klaverblad (Zuidoost)

 

 

Hof van Eland winnaar

Hof van Eland in de Jordaan heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2013 gewonnen met 15,4% van de stemmen. De uitslag bleef tot het laatste moment spannend, want Piri Reïs in De Baarsjes kwam dicht in de buurt met 14,8% van de stemmen. Het project Oosterdokseiland bij CS eindigde op de derde plaats met 12% van de stemmen.

Hof van Eland is een klein nieuwbouwproject tussen de Lijnbaansstraat en Elandsstraat. Het telt zes koopwoningen die gegroepeerd zijn rond een fraaie gemeenschappelijke binnenplaats. Het bijzondere aan dit project is dat de bewoners zelf de opdrachtgever waren. Dit collectief particulier opdrachtgeverschap was een gewaagd initiatief en het eindresultaat krijgt met deze eerste plaats alle lof.

 

 

Uitslag bewonersenquête

Uit de bewonersenquête in de eerste ronde blijkt dat de bewoners van deze lichting nieuwbouwwoningen weer zeer tevreden zijn: gemiddeld worden de projecten met een 7,8 gewaardeerd (woning, gebouw en omgeving samen). Dit is vergelijkbaar met 2012 (7,9), 2011 (7,8) en eerdere jaren. Bewoners van koopwoningen geven gemiddeld een hoger cijfer dan bewoners van sociale en vrije sector huurwoningen: een 8,8 tegenover een 7,5 en een 7,7. Ook dit is vergelijkbaar met eerdere jaren, alleen de rapportcijfers voor koopwoningen lijken een lichte stijging te laten zien.

 

De woning

De woningen worden gemiddeld met een 8,2 beoordeeld, sociale huurwoningen krijgen gemiddeld een 7,8 vrije sector huurwoningen een 8,2 en koopwoningen een 9,0. De hoeveelheid ruimte die de woning biedt is net als in voorgaande jaren het meest genoemde positieve aspect (45% van de bewoners). Vervolgens worden de indeling van de woning en de lichtinval genoemd als meest positieve punten (respectievelijk 29% en 26%).

‘Ik vind de woning erg ruim en licht. De schuifpui in de huiskamer zorgt echt voor een verlenging met de aangrenzende tuin. Ook vind ik de indeling van het hele huis erg fijn. Mooie brede trappen, kortom een erg fijn huis om in te mogen wonen!’ (De Bongerd, sociale huurwoning) Kleine bouwkundige foutjes (10%), een slechte indeling van de ruimte (8%) worden het vaakst genoemd als kritiek op de woning.

‘Bepaalde dingen zitten niet goed in elkaar: de kraan van de wasmachine miste een onderdeel en het kostte veel moeite om het te laten maken. Er vielen bakstenen van de muren direct op straat. Ik kan momenteel geen gebruik maken van het balkon.’ (Oranjekwartier Fase 2, vrije sector huurwoning)

 

Uit de analyse tussen open antwoorden en rapportcijfers blijkt dat een goede/mooie architectuur, goede materialen/afwerking en veel licht/ ramen de sterkste positieve invloed uitoefenen op het rapportcijfer dat mensen geven aan hun woning. Kleine bouwkundige foutjes, slechte materiaalkeuze en een slecht ventilatiesysteem doen het sterkst afbreuk aan de waardering.

 

Het gebouw

Het gebouw wordt gemiddeld met een 7,8 beoordeeld, sociale huurders geven hier gemiddeld een 7,5 voor, bewoners van vrije sector huurwoningen een 7,9 en bewoners van koopwoningen een 8,6.
De meeste genoemde positieve aspecten van het gebouw zijn de architectuur (48% van de bewoners) en de uitstraling (22%).
‘De leistenen zijn prachtig en veranderen nog steeds van kleur door de samenstelling (roest). De vorm is prachtig (geen rechte en steile torens) en de architectuur past prachtig in de omgeving’, over Samos (De Tweeling) met koopwoningen.

Als negatieve aspecten van het gebouw worden het vaakst genoemd de slechte vormgeving/ontwerp/bouwkundige foutjes (14%) en de inbraakgevoeligheid/slechte beveiliging (8%).

‘De beveiliging is slecht geregeld, de deuren zijn meestal defect waardoor iedereen zo binnen kan lopen en er is afgelopen jaar al zes keer ingebroken’, over De Punt Noord met sociale huurwoningen.

Bij de beoordeling van het gebouw is de architectuur of vormgeving de belangrijkste voorspeller voor het rapportcijfer. Daarnaast zorgen ook een goede afwerking en de gepastheid van het gebouw in de omgeving voor een hoger rapportcijfer. Inbraakgevoeligheid hangt sterk negatief samen met het rapportcijfer, net als slecht materiaalgebruik en slechte vormgeving.

 

De omgeving

De omgeving van de nieuwbouwwoningen wordt gemiddeld gewaardeerd met een 7,4. De waardering ligt het hoogst in stadsdeel Centrum met een 8,4. In Nieuw-West ligt de waardering voor de omgeving met een 6,7 het laagst. Bewoners van sociale huurwoningen waarderen de omgeving gemiddeld met een 7,2 net als bewoners van vrije sector huurwoningen. Bewoners van koopwoningen geven gemiddeld een 8,0 en zij geven in elk stadsdeel hogere cijfers dan andere bewoners.

De bewoners zijn het meest te spreken over het groen of water in de buurt (36% van de bewoners). De andere meest genoemde punten zijn de aanwezigheid van winkels en voorzieningen (33%) en openbaar vervoer (20%) in de buurt. ‘Ik kijk uit op park en bos, jonge bomen.

Fantastisch uitzicht. IJsselmeer. Veel fietspaden, ik woon hier met plezier’, over Steigereiland Zuidbuurt Blok 128 met sociale huurwoningen. De meest gehoorde klacht over de omgeving is zwerfvuil (13%). Het tweede negatieve aspect dat vaak wordt genoemd is weinig/slechte winkels/voorzieningen (10%) en het derde is criminaliteit (9%). ‘Ik woon op de Zuidas. In het weekend is het uitgestorven. Voorzieningen die bij de leefbaarheid van een stad horen zijn gesloten. De Zuidas is gericht op de kantoren, de woonfunctie komt niet van de grond’, over Miles Building met vrije sector huurwoningen. Veel groen/water/natuur in de buurt hangt het meest samen met een hoger rapportcijfer voor de woonomgeving, net als een goede sfeer en een mooi uitzicht. Zwerfvuil doet afbreuk aan de waardering van de woonomgeving. Dit geldt ook voor criminaliteit en slecht uitzicht/lelijke gebouwen in de buurt.

 

De winnaars van de voorgaande jaren: De Borneohof in de Indische Buurt, Verdana in het Funenpark, Crystal Court in Buitenveldert, Haveneiland Oost Blok 51a op IJburg, de Schutterstoren in Osdorp en De Monnik, nieuwbouw midden op de Wallen.

 

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs wordt georganiseerd door de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, Gemeente Amsterdam, Bouwend Amsterdam, Het Parool en AT5.

 

Dit artikel is ondermeer samengesteld met informatie uit het rapport Nieuwbouwprijs 2013 van Anne Huijzer, Merel van der Wouden en Hester Booi van de Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam, gemaakt in opdracht van de Projectgroep Amsterdamse Nieuwbouwprijs.

  


Over deze site

Disclaimer