Naar Menu

Home2014-2015Woningbouwproductie 2014/2015

Peter Jansen, Bart Truijens

Analyse van de woningbouwproductie 2014/2015

Aantal opgeleverde woningen verdubbeld. Tussen augustus 2014 en juli 2015 zijn 6.802 woningen opgeleverd in 65 projecten. Dat zijn 3.393 extra woningen en 17 projecten meer dan het jaar ervoor. Er waren 38 nieuwbouw projecten, beduidend meer dan de 17 nieuwbouwprojecten het jaar ervoor. Van alle woningen die in dit boek zijn opgenomen, werd 62% als sociale huurwoning opgeleverd.

 

Spreiding over de stad
De meeste woningen zijn opgeleverd in stadsdeel Oost (1.811 woningen), met als goede gedeelde tweede de stadsdelen Zuid (1.450 woningen) en West (1.341). In het stadsdeel Oost zijn verreweg de meeste nieuwbouwwoningen gerealiseerd (1.159 woningen) en staat ook daarmee aan kop.

Verdeling per sector
In 8 van de 65 projecten werden middeldure huurwoningen opgeleverd. Dat zijn huurwoningen met een maandhuur tussen € 710 - 921 per maand. Bij 38 projecten werden koopwoningen opgeleverd en 29 projecten bestonden uit sociale huurwoningen. Drie projecten kenden een divers aanbod van eigendomsvorm:

  • Kwintijn Fase 1 - stadsdeel West met een mix van sociale huur, dure huur en koop
  • Wibautveste - stadsdeel Oost met een mix van middel dure huur, dure huur en koop
  • Villa Mokum - stadsdeel Oost met een mix van sociale huur,
    dure huur en koop

Woningtype
De gemiddelde opgeleverde woning is amper 50 m² groot! Dat is compact voor Amsterdamse begrippen. De appartementen varieerden in grootte tussen 10 - 423 m² en de woninggrootte van eengezinswoningen liep uiteen van 62 - 220 m².

  • Elseviergebouw - stadsdeel West, kleinste opgeleverde appartement van 10 m²
  • MORE - stadsdeel Zuid., grootste opgeleverde appartement van 423 m²
  • Amundsenhofje - stadsdeel West, kleinste eengezinswoning van 62 m²
  • Blok 0 - PUUUR BLOK- stadsdeel West, grootste eengezinswoning van 220 m²

De meeste eengezinswoningen waren koopwoningen, maar er werden ook 100 eengezinswoningen in de sociale huursector opgeleverd. Eengezinswoningen in de sociale huur:

  • De Punt Fase 2
  • Thuis West
  • De Bongerd Fase 3b
  • Twiske Zuid Fase 1

De drie grootste projecten zijn:

  • Ravel Residence - 801 (tijdelijke) nieuwbouwwoningen in stadsdeel Zuid
  • Villa Mokum - 627 nieuwbouwwoningen in stadsdeel Oost
  • Spinozacampus Fase 2 - 551 (tijdelijke) nieuwbouwwoningen in stadsdeel Zuidoost

 

Buitenruimte en berging
Amper de helft van de nieuwbouwappartementen beschikt over een privé-buitenruimte bij de woning (45%). Dit beeld wordt voornamelijk bepaald door het gemis aan buitenruimte bij drie grote projecten: Villa Mokum, Spinozacampus Fase 2 en Ravel Residence. Hetzelfde geldt voor de aanwezigheid van privé-bergruimte buiten de nieuwbouwappartementen. Slechts 40% van de opgeleverde nieuwbouwwoningen beschikt hierover. Zonder bovengenoemde drie grote startersprojecten zouden de percentages respectievelijk 90% (privé-buitenruimte) en 75% bedragen (privé-bergruimte).

 

Energieprestatie
Deze wordt hier uitgedrukt in de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Het is een maat van energetische efficiëntie. Het Bouwbesluit stelt de eis aan nieuwbouwwoningen dat deze waarde niet hoger mag zijn dan 0,4. Tot eind 2014 lag deze eis op 0,6.De nieuwbouwwoningen die in dit boek zijn opgenomen hebben een gemiddelde EPC van 0,58. Daarmee voldoen ze net aan de norm zoals die nog gold voor nieuwbouw; het jaar waarin voor de meeste woningen in dit boek de omgevingsvergunning is ingediend. Acht projecten voldeden niet aan deze eis van het bouwbesluit: FagelCats had een score van net beneden de 1. Het gaat hier echter om het complete project inclusief zorgaanbod. De volgende projecten scoorden een EPC van 0,8: De Staatsman, Wicherskwartier, Villa Mokum, Wibaut woongebouw, Overtoomse Veld Middengebied Noord Fase 2, Landsmeerderdijk 40-42 en The Double. De vier positieve uitschieters in energetisch efficiënt bouwen zijn ten eerste Blok 0 - IJ4you met een coëfficiënt van
0,24 (!) en vervolgens Blok 0 - PUUUR BLOK met 0,28 en de projecten Blok 0 - De Rede en Sint Willibrordusstraat 99-103 met een EPC van 0,29 voor appartementen.


Aanpasbaar bouwen
Aanpasbaar bouwen is een manier van ontwerpen, bouwen en verbouwen van woningen, waardoor deze in een later stadium eenvoudig en tegen lage kosten kunnen worden aangepast. Wanneer en bewoner gehandicapt of slecht ter been raakt. Aanpasbare woningen worden dus niet op voorhand ontworpen voor mensen met een handicap. Een aanpasbare woning is - ook zonder dat nog aanpassingen zijn uitgevoerd - ‘bezoekbaar’, dat wil zeggen toegankelijk voor een rolstoel.

Van de nieuwbouw appartementen - exclusief Spinozacampus Fase 2 en Ravel Residence met tijdelijke studentenwoningen - had 99% aanpasbaar gebouwd kunnen zijn omdat het of om begane grond woningen gaat, of om etagewoningen die over een lift beschikken. Van deze ruim 2.400 nieuwbouwappartementen die aanpasbaar zouden kunnen zijn blijkt volgens opgave van de opdrachtgever dat 38% aanpasbaar is. Dit wordt mede veroorzaakt door het grote aantal startersappartementen dat weliswaar van een lift is voorzien, of grondgebonden zijn.

Maar ook zonder deze projecten zou 55% van het potentieel aantal aanpasbare nieuwbouwwoningen volgens de opdrachtgever aanpasbaar zijn. De strikte regelgeving hieromtrent speelt daarbij een rol. Van de door woningbouwcorporaties gebouwde sociale huurwoningen die in dit boek zijn opgenomen was 80% aanpasbaar. Daarmee voldoen zij precies aan de afspraken die daarover met de gemeente zijn gemaakt.

Bij de nieuwbouw sociale huurwoningen bleek 100% van de woningen of van een lift voorzien te zijn of op de begane grond te liggen. Hiermee zou de overeengekomen resultaatafspraak van 80% ook inclusief de starterswoningen haalbaar moeten zijn.

 

  


Over deze site

Disclaimer