Naar Menu

Home2014-2015Duurzaam materiaalgebruik

Duurzaam materiaalgebruik

Duurzaamheid is een wezenlijk onderdeel van het gemeentelijk bouwbeleid. De gemeente heeft hierover sinds 2003 beleidsafspraken gemaakt met de corporaties, welke zijn vastgelegd in de Basiskwaliteit Woningbouw Amsterdam (BWA). De BWA geldt voor alle nieuw te bouwen huur- en koopwoningen waarbij de Amsterdamse woningcorporaties betrokken zijn. Het geldt ook voor projecten in samenwerking met particuliere opdrachtgevers of in consortiumverband. U vindt deze informatie onder meer op de website van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties http://www.afwc.nl/publicaties/afspraken-met-gemeente-en-partners/ en op de gemeentelijke website www.amsterdam.nl onder Bouwbrief 2011-116.

 

Tropisch hardhout: buitengevelkozijnen en overig toegepast hout
Een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk beleid wat in de BWA is opgenomen, is de toepassing van FSC-gecertificeerd hout
in alle bouwprojecten die in Amsterdam worden gerealiseerd. Door gebruik te maken van hout met deze certificering, is illegale houtkap voorkomen en wordt verdere ontbossing tegengegaan. De gemeente Amsterdam is zich bewust van het feit dat er ook andere certificeringen bestaan, maar vooralsnog beschouwt de gemeente FSC, conform de afspraken van de BWA, nog steeds als het meest betrouwbare keurmerk.

 

Net als in voorgaande jaren heeft de gemeente Amsterdam zich bij de analyse van de aangeleverde informatie van FSC-gecertificeerd hout vooral gericht op de toepassing van hardhouten buitengevelkozijnen. Daarbij is alleen gekeken of het aangeleverde Chain-of-Custody-nummer (CoC-nummer) bij FSC-Nederland geregistreerd staat op naam van de hoofdaannemer. Maar zoals ook betoogd wordt door de houtmakelaar Ferry Haijemaije (zie interview), gaat het uiteindelijk om al het toegepaste hout in een bouwproject. Bovendien betekent het gegeven dat een aannemingsbedrijf FSC-gecertificeerd is, niet automatisch dat ook al het hout wat hij toepast altijd FSC-gecertificeerd is. Een FSC-bedrijfscertificaat betekent niet automatisch een FSC-houtcertificaat.
Om na te kunnen gaan of een bepaalde partij hout FSC-gecertificeerd is geleverd voor een specifiek bouwwerk, dient op de afleverbonnen en de facturen van het hout of het houtproduct te staan vermeld in welk project het product wordt aangebracht en wie de hoofdaannemer is. Op de bonnen en factuur dient ook het CoC-nummer van de hoofdaannemer vermeld te staan. Daarmee is gewaarborgd dat elke partij in de bouwketen van dit houten product is aangesloten aan de Chain of Custody. De laatste in de rij is steeds verantwoordelijk voor de controle van de CoC-nummer van de voorgaande partij.


Indien de hoofdaannemer al het aangeleverde hout of houtproduct goed administreert, kan hij eenvoudig een slotdocument opstellen. Het slotdocument laat op één A4-tje in één oogopslag zien, welk hout geleverd op de bouwplaats echt gecertificeerd is. Daarmee garandeert de hoofdaannemer aan zijn opdrachtgever, welke partijen hout of houten producten met FSC-certificering geleverd zijn.

 

Resultaat 2015
Van de 65 projecten die dit jaar zijn opgeleverd, hebben 64 projecten projectinformatie aangeleverd. Het gaat dan om 6795 opgeleverde woningen. De resultaten van de toegepaste hardhouten buitenkozijnen zijn in onderstaande tabellen weergegeven. Bij de aangeleverde CoC-nummers staat vermeld of de nummers geregistreerd staan op naam van de hoofdaannemer. In die gevallen gaat de gemeente ervan uit dat de hoofdaannemer garandeert dat hij voor dit bouwwerk FSC-gecertificeerd hardhouten buitenkozijnen heeft toegepast. In alle andere gevallen is helaas niet aangetoond dat onder de verantwoording van de hoofdaannemer daadwerkelijk gecertificeerd hout is toegepast, omdat er geen inzicht is gegeven welke bouwpartijen bij het project betrokken zijn geweest.

Aangeleverde slotdocumenten
Een aantal projecten heeft dit jaar voor het eerst een zogenaamd slotdocument aangeleverd, waarmee ze aangetoond hebben in hun bouwproject FSC-gecertificeerd hout te hebben toegepast. De gemeente is hoopvol dat hiermee het belang van duurzaam hout in de Amsterdamse bouwpraktijk eindelijk de aandacht gaat krijgen die het verdient. Volgend jaar zal expliciet om zo’n slotdocument gevraagd worden en wordt al het toegepaste hout in projecten beoordeeld op de FSC-certificering.

Slotdocumenten

  • FagelCats heeft geen hardhouten buitengevelkozijnen toegepast, maar heeft wel een correct slotdocument aangeleverd voor al het overig toegepaste hout, ondertekend door de hoofdaannemer.
  • Amundsenhofje heeft een correct slotdocument aangeleverd voor al het aangeleverde hout, ondertekend door de hoofdaannemer. Het opgegeven CoC-nummer van de hoofdaannemer is echter niet bekend bij FSC-Nederland, de hoofdaannemer staat wel geregistreerd onder een ander CoC-nummer.
  • Lot in Noord heeft een correct slotdocument aangeleverd voor al het aangeleverde hout, ondertekend door de hoofdaannemer. Het opgegeven CoC-nummer van de hoofdaannemer is echter niet bekend bij FSC-Nederland, de aannemer staat wel geregistreerd onder een ander CoC-nummer.

Overige ondersteunende documenten

  • De Tandwielenfabriek heeft geen hardhouten buitengevelkozijnen toegepast, maar heeft wel een gespecificeerd overzicht aangeleverd voor al het overige toegepaste hout. Dit overzicht is alleen voorzien van het CoC-nummer van de houtleverancier, maar het is wel gekoppeld aan het project.
  • Elseviergebouw. Het aangeleverde CoC-nummer staat correct geregistreerd op naam van de hoofdaannemer. De hoofdaannemer heeft bovendien een FSC-bedrijfscertificaat aangeleverd maar geen slotdocument.
  • Thuis West heeft geen hardhouten buitengevelkozijnen toegepast, maar heeft wel een afleverlijst van de toegepaste naaldhoutonderdelen aangeleverd zonder CoC-nummers. Daarnaast is een lijst aangeleverd met een aantal bedrijfscertificeringsnummers van onderaannemers in plaats van een slotdocument.

Conclusie bij houten buitenkozijnen en overig toegepast hout
Ten opzichte van vorig jaar is een hoopvolle verbetering waarneembaar bij de certificering van houten buitengevelkozijnen. Vorig jaar was er slechts één van de 45 projecten waarbij het opgegeven CoC-nummer overeenkwam met de hoofdaannemer. Dit jaar zijn er zeven van de 65 projecten waarbij een geldig CoC-nummer van de hoofdaannemer is aangeleverd.
Bij 19 projecten gaat het bijna goed. Bij 12 projecten behoort het aangeleverde CoC-nummer bij de toeleverancier of timmerfabriek waarbij een koppeling naar het project nog niet aangetoond is. Bij de resterende zeven projecten is de hoofdaannemer weliswaar geregistreerd bij FSC maar onder een ander CoC-nummer dan wat is aangeleverd. Twijfel over een betrouwbare administratie is dan niet weggenomen.

 

Een goede ontwikkeling is bovendien, dat er dit jaar
1 project is die een correct slotdocument heeft aangeleverd waarmee al het geleverde gecertificeerd hout en houtproducten gekoppeld is aan het project en hoofdaannemer. En is er een aantal projecten waarvoor een bijna correct slotdocument is aangeleverd, waarmee het waarschijnlijk is dat bij die projecten het geleverde hout daadwerkelijk aan de eisen van FSC voldoet.

 

 

gevelkozijn hardhout FSC met CoC nummer van de hoofdaannemer 
Project Opdrachtgever CoC-nummer behorend bij woningen 
Marnixblokken Ymere van den Hengel BV - hoofdaannemer 18 
Elseviergebouw DUWO, RochdaleM.J. de Nijs en Zn BV - hoofdaannemer245 
De Punt Fase 2 Ymere M.J. de Nijs en Zn BV - hoofdaannemer104 
Andreas Schelfhoutstraat 54-84De Alliantie Coen Hagendoorn Bouwgroep BV - hoofdaannemer15 
Tugelablokken Ymere Heddes Bouw & Ontwikkeling BV - hoofdaannemer 157 
Indië 8 Eigen Haard Van der Leij Bouwbedrijven BV - hoofdaannemer 68 
Wibautstraat Coen Hagedoorn Bouwgroep Coen Hagendoorn Bouwgroep BV - hoofdaannemer 49 

 

gevelkozijn hardhout FSC met CoC-nummer van een onderaannemer of onbekend CoC-nummer 
Project Opdrachtgever CoC-nummer behorend bij woningen 
Blok 0 - IJ4you Building4you Developments Verdouw Bouwproducten BV - houtleverancier 32
Sint Willibrordusstraat 99-103 Eigen Haard
Timboco BV - onderaanneming 8
Twiske Zuid Fase 1 UBA Projectontwikkeling, Eigen Haard Westerveld & Nederlof BV - onderaanneming 44 
Wicherskwartier BAM Woningbouw,
a.s.r. vastgoed vermogensbeheer 
Zwolle BV - timmerfabriek 135 
De Staatsman BAM Woningbouw, MN Services Zwolle BV -  timmerfabriek 46 
De Studio Part IIBLP1 Properties (AM, Stadgenoot) Timmerfabriek Volendam - timmerfabriek331  
Bakemabuurt Stadgenoot van den Oudenrijn BV - timmerfabriek64
Villa MokumAMBV Jos G.A. Ebbers & Zonen - timmerfabriek 627 
Wijttenbachstraat 37-55Ymerediverse bedrijven -  timmerfabriek 35
Sumatrastraat 160-164 Eigen HaardTimmerfabriek Volendam - timmerfabriek 25 
Hart van Elzenhagen Stadgenoot Stam en Landman BV - timmerfabriek 57 
Jeruzalem Blok M Rochdale Adrian van Erik BV - timmerfabriek 84 
Ons Dorp Amsterdam CPO Ons Dorp Amsterdam "opgegeven CoC-nummer bestaat niet. De hoofdaannemer
staat geregistreerd onder een ander CoC nummer" 
10 
Kwintijn Fase 1
Van Wijnen  
Projectontwikkeling West,
Altera Vastgoed, De Alliantie 
"opgegeven CoC-nummer bestaat niet. De hoofdaannemer
staat geregistreerd onder een ander CoC nummer"  
166
AmundsenhofjeVereniging CPO Amundsenhofje "opgegeven CoC-nummer bestaat niet. De hoofdaannemer
staat geregistreerd onder een ander CoC nummer"  
10 
Steelvliethof
 
VOF De Stadstuinen (BPD, Ymere) "opgegeven CoC-nummer bestaat niet. De hoofdaannemer
staat geregistreerd onder een ander CoC nummer"  
39 
Wibaut woongebouw De Key "opgegeven CoC-nummer bestaat niet. De hoofdaannemer
staat geregistreerd onder een ander CoC nummer"  
60 
De Bongerd Fase 3b Ontwikkelingscombinatie De Bongerd
 
"opgegeven CoC-nummer bestaat niet. De hoofdaannemer
staat geregistreerd onder een ander CoC nummer"  
58 
Lot In NoordYmere"opgegeven CoC-nummer bestaat niet. De hoofdaannemer
staat geregistreerd onder een ander CoC nummer"  
98 

 

gevelkozijn hardhout FSC zonder CoC nummer 
Project Opdrachtgever  woningen 
Prinsengracht 200 Bukom  
De Titaan Eigen Haard  113 
De Pijp 19 De Alliantie  17 
De Beukels Ymere  82 
Tweede Oosterparkstraat 35-47 Immo Consult, Van Maarschalkerwaart Holding  38 

 

gevelkozijn hardhout zonder FSC 
Project Opdrachtgever woningen 
De Plancius CV Planciusstraat 19 47 
Harry Koningsbergerstraat 4-18Cordaan
Overtoomse Veld Middengebied Noord Fase 2 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden 92
 
QueensOntwikkelings Maatschappij Buitenveldert 5

 

gevelkozijn hardhout zonder informatie over certificering
ProjectOpdrachtgever woningen 
Halve Maen Ymere, Bouwinvest 86
 
Landsmeerderdijk 40-42 SKA Projectmanagement 

geen informatie aangeleverd over toegepaste gevelkozijnen
Project Opdrachtgever woningen 
Tetterode Afima 117 
Oranjekwartier - Queen Woontoren West Beheer 70 
Oranjekwartier - King Woontoren West Beheer 128 
Wibautveste Mul Projectontwikkeling 72 


geen hardhouten buitenkozijnen toegepast 
Project Opdrachtgever woningen 
De TandwielenfabriekBuro Amsterdam 12 
The DoubleUS CV-145 

Blok 0 - De Rede

Bot Bouw Initiatief 22 
Blok 0 - PUUUR BLOKAtelier PUUUR, Vink Bouw 20 
Blok 0 - Het Pakhuisa.s.r. vastgoed ontwikkeling 37 
FagelCatsYmere 22 
Kanaalstraat 98-100Elio, Buro Amsterdam 16 
BorstblokGemeente Amsterdam 
WereldpandBen Sier, Roel Bakker, Marcel Talen,
Barry van Suijdam 
13 
A.H. GerhardhuisWoonzorg Nederland 219 
Thuis WestDe Alliantie 183 
Rijswijkstraat 175Clever Real Estate 229 
AmstelhuisCocon Vastgoed Zorg 120 
MOREZuidervastgoed, Green Real Estate 11 
De Boelelaan 769-1051Rochdale 119 
Van Heenvlietlaan 220City Pads 354 
Ravel Residence Verweij Mungra Vastgoed, Ravam 801 
Batjanstraat 56-84Eigen Haard 13 
De Feniks, Het BakenBouwinvest 472 
Amstelkwartier Kavel 3AAmstelkwartier (Rochdale, KondorWessels Vastgoed) 29 
Park Noorderligt - vanSteen architectEigen Haard 18 
Park Noorderligt -
Vera Yanovshtchinsky architecten
Eigen Haard 14 
Spinozacampus Fase 2 Haerzathe Studentenunits II 551 

 

Zink en thermisch verzinkt staal
Ook het voorkomen dat koper, zink of thermisch verzinkt staal in contact komt met regen- en oppervlaktewater, vormt een basiseis van de Basiskwaliteit Woningbouw Amsterdam. Dat kan worden bereikt door deze materialen niet toe te passen in de buitenschil van het gebouw of ze afdoende af te dekken door middel van een coating zodat zinkdeeltjes niet kunnen afspoelen naar het oppervlaktewater. Dit geldt voor gevelbekledingen, dakbedekkingen, hekwerken en buitentrappen, maar eveneens voor goten en regenwaterafvoeren. Een uitzondering kan worden gemaakt voor koper, wanneer er vanuit cultuurhistorisch perspectief geen alternatief voor is.

 

Van de 64 projecten die informatie hebben aangeleverd, hebben
2 projecten de vraag of er zink/verzinkt staal is toegepast in de gevel niet beantwoord, terwijl 11 projecten zink/verzinkt staal in de gevel hebben toegepast. Daarvan hebben 5 projecten maatregelen genomen tegen het afspoelen van het zink door ze af te dekken met een coating, 5 projecten doen niets, 1 project geeft daarover geen informatie.

 

Op de vraag of er zink is toegepast op het dak, geven 24 projecten geen antwoord, 27 hebben geen zinken daken toegepast, terwijl 13 projecten daar bevestigend op antwoorden. Van deze 13 projecten geven slechts 2 projecten aan te hebben gecoat, 9 projecten dat ze het zink onbehandeld in contact laten komen met regenwater en 2 geven hierop geen antwoord.

 

Het beeld bij hekken en buitentrappen is als volgt: 23 projecten geven geen antwoord op de vraag of er verzinkte hekken of buitentrappen zijn toegepast, terwijl van de resterende projecten er 14 geen zinken hekken/buitentrappen hebben toegepast. Van 27 projecten die zinken hekken/buitentrappen hebben toegepast, geven 4 projecten geen antwoord op de vraag of deze gecoat zijn, 2 projecten hebben ze onbehandeld gelaten, maar de resterende 21 projecten voldoen aan de eis de hekken/trappen af te dekken met een coating.

Tot slot de goten en regenwaterafvoeren, onderdelen die langdurig met regenwater in contact komen, is het beeld als volgt. Zinken of verzinkte goten: 24 projecten geven geen antwoord of ze zijn toegepast, 22 hebben ze niet toegepast, van de 18 die wel (ver)zink(te) goten hebben toegepast, hebben slecht 2 projecten ze gecoat, 1 geeft geen informatie, 1 weet het niet en overige 14 hebben ze onbehandeld toegepast. Bij verzinkte regenwaterafvoeren, geven 25 projecten geen antwoord op de vraag of ze zijn toegepast, 16 hebben ze niet toegepast. Van de resterende 23 projecten die aangeven verzinkte regenwaterafvoeren te hebben toepast, hebben 16 projecten ze onbehandeld toegepast en 2 geven daarop geen antwoord. Tenslotte melden 5 projecten dat ze deze regenpijpen hebben gecoat. Interessant is daarbij de vraag of het om de buitenkant of de binnenzijde van de pijpen gaat, want beide kanten komen in contact met regenwater.

 

Conclusie bij zink
Van de 27 projecten die aangeven verzinkte hekken/buitentrappen hebben toegepast, hebben er 21 maatregelen genomen tegen het afspoelen van zink naar het oppervlakte water. Dat is een hoopvol resultaat voor een belangrijk onderdeel. De motivatie voor het coaten kan deels liggen in een architectonische wens dit onderdeel een kleur te geven.

 

Want van de overige onderdelen waarvan er gesommeerd 65 in de projecten zijn toegepast, is slechts bij 14 onderdelen sprake van een coating om het zinkafspoelen tegen te gaan. Dat is een mager resultaat, vooral voor het onderdeel goten, waar regenwater langdurig in contact komt met regenwater. Bij goten zijn er slechts 2 van de 18 afgedekt. Bij regenwaterafvoeren is het resultaat niet beter: 5 van de 23.

 

 

Zinken of verzinkte gevelonderdelen - gecoat
De Tandwielenfabriek
FagelCats
Kwintijn Fase 1
Ravel Residence
De Feniks, Het Baken

Zinken of verzinkte dakonderdelen - gecoat
De Tandwielenfabriek
Sint Willibrordusstraat 99-103


Verzinkte hekken of buitentrappen - gecoat
De Tandwielenfabriek
Prinsengracht 200
Wicherskwartier
De Staatsman
FagelCats
Ons Dorp Amsterdam
Kwintijn Fase 1
De Studio Part II
De Titaan
Steelvliethof
Thuis West
Overtoomse Veld Middengebied Noord Fase 2
Ravel Residence
Queens
Tugelablokken
Villa Mokum
Wijttenbachstraat 37-55
Tweede Oosterparkstraat 35-47
Wibautstraat
Halve Maen
Landsmeerderdijk 40-42


Zinken of verzinkte goten - gecoat
Steelvliethof
Sint Willibrordusstraat 99-103


Verzinkte regenwaterafvoeren - gecoat
Ons Dorp Amsterdam
Kwintijn Fase 1
Sint Willibrordusstraat 99-103
Queens
Tugelablokken

  


Over deze site

Disclaimer