Naar Menu


5e Montessorischool

Opdrachtgever
STAIJ
Architect
Architectenbureau J. van Stigt
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Hans Kuiper
Aannemer
Bouwbedrijf Van den Hengel
Adres
Herschelstraat 2-4
Programma
3.500 m2 bvo, basisschool
Fotografie
Hans Kuiper Architectuur HKA Haarlem


Het schoolgebouw, ontworpen in 1931 door Publieke Werken, is grondig gerenoveerd met behoud van het monumentale karakter. Het gebouw is intern compleet aangepast om in de toekomst goed onderwijs te kunnen bieden. De klassiek ogende basisschool met beeldhouwwerken van Hildo Krop aan de buitenzijde, heeft een speelplaats met grote bomen en staat in de groene wijk de Watergraafsmeer vlakbij het Galileïplantsoen.

De school heeft in het hart van het gebouw een lichte multifunctionele centrale ruimte gekregen. Door het efficiënt omgaan met de beschikbare ruimte zijn drie extra leslokalen gecreëerd.

Gezien de noodzaak om aan de huidige veiligheids-, comfort en wettelijke eisen te voldoen, zijn de werktuigbouwkundige installaties geheel vernieuwd. Mede daardoor worden nu alle dertien historische schoorstenen weer benut. Daarnaast wordt het gebouw nu ontsloten door een lift en is het sanitair aangepast. Ten behoeve van de noodzakelijke lichttoetreding zijn op twee locaties aan de pleinzijde een rij dakramen in het dakvlak geplaatst. De kappen zijn thermisch geïsoleerd. Het glas in het gebouw is vervangen door isolatieglas met behoud van bestaande kozijnen. Het gebouw, dat tot voor kort gedateerd leek, is met deze ingrepen weer geheel aangepast een de wensen van de tijd.

  


Over deze site

Disclaimer