Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Casa 400

Opdrachtgever
BPF Bouwinvest
Architect
OeverZaaijer architectuur en stedebouw
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Wouter Zaaijer,
Lies Vosmer
Aannemer
Dura Vermeer Bouw
Adres
Eerste Ringdijkstraat 4, Stephensonstraat 38
Programma
22.000 m2 bvo, hotel en studentenhuisvesting: 520 kamers, 13 vergaderzalen, restaurant, bar, parkeergarage
Fotografie
Luuk Kramer


Met ruim vijfhonderd kamers is CASA 400 een van de grootste hotels van Amsterdam, maar wat CASA 400 vooral bijzonder maakt is dat de meeste hotelkamers van oktober tot juni als studentenhuisvesting dienen. Deze ‘wisselformule’ werd al in 1957 door een groep studenten, verenigd in de Stichting Casa Academica, opgezet naar Scandinavisch voorbeeld om tekorten op het gebied van zowel hotelcapaciteit als woningen op te vangen. CASA 400 werd een begrip, en bleek een halve eeuw later nog steeds een succes. Omdat het hotel aan uitbreiding toe was, viel te beslissing te verhuizen naar een nieuw gebouw.

In de nieuwe CASA 400 worden 150 kamers permanent geëxploiteerd als hotelkamer. Naast de kamers bevat het gebouw een brasserie, een bar, twaalf congreszalen en een grote mensa waar de studenten, maar ook de gasten kunnen eten. De behoeften van verschillende doelgroepen zijn op elkaar afgestemd en waar mogelijk samengevoegd, zodat er een multifunctioneel woongebouw is ontstaan.

CASA 400 voert het Green Key-keurmerk voor milieuvriendelijke bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche. Het gebouw is tot stand gekomen volgens de filosofie van ‘maatschappelijk verantwoord ontwerpen’. In het ontwerp is daarom nadrukkelijk aandacht geweest voor de daaruit voortvloeiend punten: samenleving en locatie, doordacht transport, afvalreductie en -hergebruik, groen, water en energie.

  


Over deze site

Disclaimer