Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Stadsdeelhuis Oost/Watergraafsmeer

Opdrachtgever
J.P. van Eesteren
Architect
Kraaijvanger-Urbis
Stadsdeel
Oost
Projectarchitect(en)
Dirk Jan Postel,
Vincent van der Meulen,
Wouter Deen
Aannemer
J.P. van Eesteren
Adres
Oranje Vrijstaatplein 2
Programma
stadsdeelkantoor, Centrum Beeldende Kunsten, Brede School
Fotografie
Christian Richters


Stadsdeelhuis Oost/Watergraafsmeer omvat het stadsdeelkantoor, een brede school en het Centrum voor Beeldende Kunsten (CBK). Het Stadsdeelhuis neemt driekwart van het bouwblok in. In het resterende deel komen winkels, een supermarkt en appartementen. De publiekshal, de hoofdentree en de aan het water gelegen horeca zullen een geheel gaan vormen met de winkelplint.

Vanuit de entree zijn de verschillende publieke functies op de begane grond gekoppeld door een middenzone die als een binnenstraat doorloopt tot in het CBK. Ten behoeve van het CBK zijn de oude energiehallen voor een deel gereconstrueerd. Hiermee is het karakteristieke beeld aan het water behouden. De gevel van het stadskantoor wordt zowel horizontaal als verticaal gearticuleerd en springt terug ter plaatse van de oude energiehallen. Aan de binnenzijde is een lichte, meer informele gevel ontworpen van metaal.

De brede school is om een patio heen gebouwd, die tevens een veilige buitenspeelruimte biedt aan de kleinste kinderen. De buitengevels van de school kennen een patroon van horizontale ramen in een horizontaal gelede baksteengevel. De ramen bieden een breed uitzicht op de omgeving en werken tegelijkertijd als een filter. De school is – in de Amsterdamse traditie - als schoolgebouw herkenbaar, mede door de entree in een speelse boogvorm.

  


Over deze site

Disclaimer