Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

De Hermitage Amsterdam

Opdrachtgever
Stichting Hermitage aan de Amstel
Architect
Hans van Heeswijk architecten
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)
Loen Broeren, Maarten Emmelkamp, Dick de Gunst, Stephanie Haumann, Hans van Heeswijk, Werner Kamp, Rinke Kluwer, David Künzel,
Tjeerd van de Sandt, Erwin Schermer, Richard Teeling, Charlotte Trip
Aannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Adres
Amstel 51
Programma
Russisch Cultuurcentrum
Fotografie
Luuk Kramer, Aerophoto Schiphol


De Hermitage in Sint Petersburg heeft een collectie van drie miljoen kunstvoorwerpen, te veel om in de Hermitage aldaar te laten zien. Na een aantal geslaagde tentoonstellingen over Russische cultuur in de Nieuwe Kerk ontstond de gedachte om in Amsterdam een dependance van het museum te vestigen. Behalve aan beeldende kunst zou dit Russische cultuurcentrum onderdak moeten bieden aan congressen, concerten, een bibliotheek, documentatiecentrum en winkels.
De Hermitage Amsterdam werd gevestigd in Amstelhof, een verzorgingstehuis uit de zeventiende eeuw. Een ingrijpende verbouwing transformeerde het gebouw van een in zichzelf gekeerd complex in een publiek domein, gewijd aan kunst en cultuur.
De bezoeker wandelt van de ingang aan de Amstel door de tuin naar de oostvleugel met entreefoyer. De gehele tuinvleugel is gewijd aan het ontvangen van publiek en is de centrale ontmoetingsplek. Het bevat verder een groot auditorium, kleinere ruimten voor lezingen en cursussen, een ruime winkel en café-restaurant met terras aan de tuinzijde. Deze vleugel heeft een openbaar terras en is ook buiten openingstijden geopend voor publiek dat de tentoonstellingen niet bezoekt.
De twee tentoonstellingsvleugels bestaan uit twee grote, hoge tentoonstellingsruimten, omgeven door kabinetten. Het Neerlandia gebouw aan de Nieuwe Herengracht is de Hermitage voor Kinderen geworden.

  


Over deze site

Disclaimer