Naar Menu

Gemeente
Amsterdam
Gebouwd in Amsterdam
HomeProjectenboekIntroductieZuiderkerkprijs 1998-2017

Zuiderkerkprijs 1998-2017

Dit jaar wordt voor de twintigste keer de Zuiderkerkprijs uitgereikt, de onderscheiding voor de architect en opdrachtgever van het naar het oordeel van een onafhankelijke jury beste woningbouwproject van dat jaar. Er zijn generieke criteria waarmee de jury de projecten toetst, zijnde architectuur, stedenbouw, materialisatie, programma en duurzaamheid. Maar daarnaast wordt de jury steeds gevraagd een eigen accent te leggen. De winnende projecten laten een mix van bijzondere, eigenwijze, vernieuwende woongebouwen zien, die vaak een impact hebben op de buurt waarin ze zijn gebouwd. En ondanks dat ze in verschillende perioden zijn gebouwd, met verschillende modes en trends, laten de winnaars zien dat kwaliteit tijdloos is. Als prijs ontvangen zowel de architect als de opdrachtgever een kunstwerk dat ieder jaar door een andere kunstenaar wordt gemaakt. De juryrapporten met daarin de volledige beschrijving van de overwegingen en de toelichting op de kunstwerken en hun makers zijn te vinden op de website: www.gebouwdin.amsterdam.nl/

 

2016
De Smaragd
Architect: M3H Architecten
Opdrachtgever: De Alliantie

 

De Smaragd is een aanwinst voor de hele wijk door een ontzettend lastige plek aan de spoordijk een gezicht en een bestemming te geven. Het is een stoer gebouw dat op alle fronten vakmanschap toont.

 

Kunstwerk: Jeroen Kramer

 

2015
Blok 0 - PUUUR BLOK

Architect: Atelier PUUUR

Opdrachtgever: Atelier PUUUR, Vink Bouw

 

Het project markeert de start van de ontwikkelingen in de nieuwe woonwijk Houthaven en heeft daarmee een gedurfde pioniersfunctie gehad.

 

Kunstwerk: Mathieu Nab

 

2014

Stadstuin Overtoom - Windtuin, Lichttuin

Architect: KOW, FORM architecten
Opdrachtgever: Co-Green

 

Het project bewijst dat hergebruik van plaats en gebouw ook op een duurzame manier door middel van sloop en nieuwbouw mogelijk is.

 

Kunstwerk: Jólan van der Wiel

 

2013

Kraaipanschool

Architect: Architectenbureau Hoogeveen

Opdrachtgever: Ymere

 

De jury ervaart de Kraaipanschool als een werkelijk optimistisch project dat een wezenlijke en hoopvolle bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van een probleemwijk.

 

Kunstwerk: Frank Havermans

 

2012

Haveneiland Oost Blok 46c

Architecten: Korth Thielens architecten

Opdrachtgever: Ymere

 

Het project in IJburg laat zien dat je heel goed een sociaal woningbouwproject kan maken dat met kop en schouders uitsteekt boven veel van de rest en zich met trots plaatst in de rijke traditie van de sociale woningbouw in Nederland.

 

Kunstwerk: Henny van der Meer

 

2011

De Keyzer

Architecten: FRANTZEN et al

Opdrachtgever: De Key

 

Het complex van vier lagen doet in alle opzichten zijn best onderdeel te zijn van de fijnmazige, maar roemruchtige Czaar Peterbuurt.

 

Kunstwerk: Sasja Scherjon

 

2010

Buurtfabriek Ruimzicht

Architect: Architectenbureau Marlies Rohmer

Opdrachtgever: Stadgenoot

 

Er is op bijzonder elegante wijze invulling gegeven aan de plek door aan te sluiten op de bestaande bouw en de historische verkaveling.

 

Kunstwerk: Pjotr Müller

 

2009

Collage

Architect: Geurst & Schulze architecten

Opdrachtgever: Hillen & Roosen

 

Het project is op te vatten als een verdichtingproject, en tevens als een vorm van 'stadsreparatie' in de postmoderne traditie, waarbij de stedenbouw en architectuur van het Interbellum uitgangspunt en aanleiding zijn geweest voor het maken van een architectonisch verfijnde, coherente straatwand.

 

Kunstwerk: Reinoud Oudshoorn

 

2008

Het Kasteel

Architect: HVDN

Opdrachtgever: Synchroon, Heddes Vastgoed

 

De jury is onder de indruk van de algehele opzet van het plan, met een toren die het complex zelf markeert, maar ook het hoekpunt van het Sciencepark en het begin van de steeds vanzelfsprekender fietsroute naar IJburg en Diemen.

 

Kunstwerk: FOC

 

2007

Noordkop Spaarndammerdijk

Architect: Architectenbureau Marles Rohmer

Opdrachtgever: De Principaal

 

Het project is een voorbeeld van de manier waarop compact en ingenieus bouwen kan worden ingezet om gezinnen in de stad te houden.

 

Kunstenaar Bernard Heesen

 

2006

Haveneiland West Blok 23b2

Architect: VMX Architects

Opdrachtgever: Johan Matser Projectontwikkeling

 

De woningen zijn licht en ruim, de aansluiting op de openbare ruimte is geraffineerd, de collectieve ruimten zijn prettig, de detaillering is van een hoog niveau en daarmee het project voorbeeld stellend voor uitbreidingswijken.

 

Kunstwerk: Govert Heikoop

 

2005

Borneodriehoek

Architect: Atelier Zeinstra van der Pol (Herman Zeinstra) Opdrachtgever: De Alliantie

 

De ingehouden en toch krachtige ar chitectuur springt het meest in het oog, maar het project overtuigt evengoed door de leefbare plattegronden, de zorgvuldige detaillering en de integratie van sociale huurwoningen en duurdere koopwoningen in een complex.

 

Kunstwerk: Baukje Trenning

 

2004

Geuzentuinen

Architect: FARO architecten

Opdrachtgever: Woningcorporatie Het Oosten/De Principaal

 

Dit project sluit op heldere en overtuigende wijze aan op de stedenbouwkundige en architectonische context van de buurt..Materialisatie en detaillering zijn uitstekend. Tegelijkertijd voegt het ook een variëteit aan plattegronden toe, die in de omliggende gebieden met hun overmaat aan identieke woningen niet voorkomt.

 

Kunstwerk: Martijn Sandberg

 

2003

Albatrosterrein

Architect: HvdN architecten

Opdrachtgever: De Principaal

 

Het is het enige project met zo’n divers gemengd programma en het wordt gebouwd in Amsterdam-Noord, waarmee deze locatie het begin vormt van grootstedelijke ontwikkeling in Noord.

 

Kunstwerk: Esther Jiskoot

 

2002

Haveneiland West blok 23B

Architect: VMX Architects

Opdrachtgever: IJburger maatschappij

 

De inventieve stapeling, de diversiteit aan woningtypen, de goede oriëntatie van de woningen, de meervoudige bruikbaarheid van de plattegronden, parkeren voor de deur tot op de vijfde verdieping, de krachtige vernieuwende architectuur, de verhoudingen en consistentie van het bouwblok en het grensverleggende experimentele karakter van dit plan als geheel, maken dat dit project de Zuiderkerkprijs 2002 overtuigend wint.

 

Kunstwerk: Paulo Taborda Barreto

 

2001

Uylenburgh

Architect: Holger Gladys en Madir Shah

Opdrachtgever: Chueng Yun

 

Uylenburgh viel bij de jury in de smaak vanwege het feit dat het gebouw zich moeiteloos voegt in de nieuwe schaal van de Valkenburgerstraat doordat het programma en de locatie op een welhaast vanzelfsprekende wijze met elkaar worden verweven.

 

Kunstwerk: Heringa/ Van Kalsbeek

 

2000

Oeverpad

Architect: Duinker, van der Torre, samenwerkende architecten

Opdrachtgever: Woningbouwvereniging Eigen Haard

 

De stedenbouwkundige opzet, het ecologische tuinplan, de architectuur en de hoogwaardige bouwtechnische uitwerking dragen bij aan een zeer volledig en goed doordacht plan met ruimtelijke doorsneden.

 

Kunstwerk: Lenny Schröder

 

1999

Hoop Liefde Fortuin

Architect: Architectenbureau Rudy Uytenhaak

Opdrachtgever: Woningbedrijf Amsterdam/ Bouwfonds

 

Opvallend is de rijke complexiteit van het gebouw, zoals het complexe, zeer gedifferentieerde, gemengde programma, de enorme variatie aan kwalitatief goede woningtypen, de bouwfysische benadering en de vierdeling in het gebouw waardoor vier verschillende woonmilieus mogelijk worden met elk hun eigen identiteit en schaalniveau.

 

Kunstwerk: Lies Ros

 

1998

U2 - Kleine U

Architect: Venhoeven

Opdrachtgever: Woningbouwvereniging De Dageraad, De Boer/Unigro, RIBW Amsterdam

 

Gezocht was naar een plan dat het beste scoort op twee speerpunten van het kwaliteitsbeleid: ‘aanpasbaarheid’ en ‘flexibiliteit’. Het plan U2 - kleine U in Geuzenveld scoort goed op beide thema’s.

 

Kunstwerk: Charlotte van der Waals

 

                  

Over deze site

Disclaimer
Amsterdam.nl