Naar Menu

Gemeente
Amsterdam
Gebouwd in Amsterdam
HomeProjectenboekPriizenAmsterdamse Nieuwbouwprijs

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017

Leily Ahmad

Dit jaar is voor de tiende keer de Amsterdamse Nieuwbouwprijs, de publieksprijs voor nieuwbouw, uitgereikt. In twee rondes konden Amsterdammers via Facebook en de webpagina van de nieuwbouwprijs een stem uitbrengen op het woningbouwproject van hun keuze. Uit 93 projecten werd Emerald in Amsterdam-Zuidoost uiteindelijk tot winnaar uitgeroepen.

 

Winnaar van 2017: Emerald

 

 

Emerald, het project met vooral eengezinswoningen in Zuidoost, kreeg 20,9% van de stemmen. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) reikte de prijs uit aan de bewoners en de betrokken partijen. Dat gebeurde op locatie, midden in de woonwijk zelf.
‘Emerald is een mooi project, met betaalbare eengezinswoningen en veel ruimte. Zowel binnen als buiten’, zei wethouder Ivens. ‘Ideaal voor gezinnen met kinderen. Tegelijkertijd hebben alle woningen in dit project iets eigens. Er is veel variatie in de indeling en de uitstraling. Dat is te danken aan de inbreng op het ontwerp van de bewoners zelf.’ Bewoonster Alienke Meijer deelt het enthousiasme van de wethouder. ‘Het is de leukste buurt van Amsterdam’, zei ze kort na de uitreiking. ‘We wonen hier allemaal met heel veel plezier. Ik heb hier echt een thuisgevoel.’
De uitslag van de prijs was spannend, want eerder leek het project 900 Mahler op de Zuidas af te koersen op een overwinning. Mahler werd uiteindelijk nummer twee met 17,8% van de stemmen. Smiley in Amsterdam-Oost eindigden op de derde plaats met bijna 14% van de stemmen.
Emerald telt honderd huurwoningen (vrije sector) en zesen-zeventig koopwoningen. De opdrachtgevers waren AM en
Syntrus Achmea Real Estate & Finance. Steenhuis Bukman Architecten tekende voor het ontwerp en de woningen zijn gebouwd door BAM Wonen.

Alle partijen kregen naast publicitaire aandacht en bloemen een geëmailleerde wandplaat voor aan de gevel met het embleem van de prijs als blijvende herinnering.

 


 

Publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam
Bij deze tiende editie van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs ging het om projecten die tussen augustus 2015 en augustus 2016 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde kon via Facebook op 93 projecten worden gestemd. De tien projecten met de meeste ‘likes’ gingen vervolgens door naar de tweede stemronde. Met korte filmpjes, te bekijken via de websites en AT5, kregen Amsterdammers een beeld van het project en de woonkwaliteiten. Bewoners van het eerste uur vertelden daarin, als echte ambassadeurs, waarom het wonen in hun project zo goed is bevallen in dat eerste jaar. Het publiek kon via de webpagina stemmen op zijn of haar favoriete project.

 

In totaal brachten ruim 4.200 mensen hun stem uit. De volledige uitslag van de tien genomineerde projecten is:

  • Emerald 20,9% (Zuidoost)
  • 900 Mahler 17,8% (Zuid)
  • Smiley 13,9% (Oost)
  • CPO Amstelwijck 13,7% (Zuid)
  • PATCH22 10,5% (Noord)
  • BlackJack 5,8% (Noord)
  • Nova Zembla Lofts 5,6% (Noord)
  • Blok 0 - Casco-lofts 5,5% (West)
  • Docklands 3,2% (Noord)
  • Superlofts Buiksloterham 3,1% (Noord)

Prettig wonen in nieuwe gebouwen
De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van de gemeente Amsterdam. Dit jaar is de prijs in samenwerking met AT5 en digitaal nieuwbouwplatform Amsterdam Woont georganiseerd. Amsterdam groeit hard en er wordt deze jaren veel gebouwd in de stad. Met de prijs willen deze partijen laten zien dat deze projecten vanwege de architectonische kwaliteiten en het wooncomfort een prachtige toevoeging zijn aan datgene dat Amsterdam op woongebied te bieden heeft.

Over deze site

Disclaimer
Amsterdam.nl