Naar Menu

Gemeente
Amsterdam
Gebouwd in Amsterdam
HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Scheepvaartmuseum

Opdrachtgever
Rijksgebouwendienst
Architect
Dok Architecten
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)
Jan Jaap Roeten,
Liesbeth van der Pol
Aannemer
BAM,
Ammelo,
Croon
Adres
Kattenburgerplein 1
Programma
14.820 m2 bvo, museum, horeca, retail


In het voormalige ís Lands Zeemagazijn werd in 1973 het Scheepvaartmuseum gehuisvest. In 2007 werd gestart met een ingrijpende verbouwing om het museum aan te passen aan de moderne museale maatstaven. Om de herinnering aan, en het originele ontwerp van het zeventiende-eeuwse pakhuis van de toenmalige stadsbouwmeester DaniŽl Stalpaert, te versterken, is de architect terughoudend geweest in haar ontwerp.

De geometrie uit de gevel is teruggebracht in de plattegrond, waarbij de binnenplaats fungeert als middelpunt waarop alle ruimten uitkomen. De vier risalieten zijn gebruikt als stijg- en oriŽntatiepunten, ieder met een eigen karakter en uitzicht op de omgeving. De meeste steigers rondom het gebouw zijn verwijderd om het voormalige marinemagazijn weer opnieuw met het water te verbinden.

De meest ingrijpende toevoeging is de overkapping van de binnenplaats, 'Het Open Pleyn'. Deze nieuwe binnenruimte functioneert als oriŽntatie- en keuzepunt voor de bezoeker. De glazen overkapping met complexe staalconstructie, ontworpen door Ney+Partners uit Brussel, refereert aan de oude zeekaarten, met de centraal ingetekende kompasroos, de kompaslijnen en de aanvoerroutes.

Rappange & Partners was nauw betrokken als restauratiearchitect.


Over deze site

Disclaimer
Amsterdam.nl