Naar Menu

Gemeente
Amsterdam
Gebouwd in Amsterdam

Het Spoor

Opdrachtgever
De Key
Architect
FKG Architecten aan de Zaan
Stadsdeel
West
Projectarchitect(en)
Hans Konijn
Aannemer
Mulder Obdam
Adres
Oostzaanstraat 113 t/m 295, Zaanhof 135
Aantal woningen
93
Fotografie
Roos Aldershoff


Fin Won Kam Opp
K 13 4 112
K 30 3 52
OH 10 3 94
SH 25 3 52
OH 14 4 113
K 1 2 60
----------------------------
93 74

Het gebouw Het Spoor, bouwjaar 1918, ligt tussen de Rijksmonumenten Het Zaanhof en Het Schip in de Spaarndammerbuurt. Het Spoor bestaat uit twee bouwblokken met in totaal 93 woningen die op hoog niveau zijn gerenoveerd. Er is een mix van sociale huurwoningen, vrije sector huur- en koopwoningen gerealiseerd. Een groot aantal woningen is levensloopbestendig, waardoor het project bijdraagt aan de wens van de gemeente en de corporatie om differentiatie in de buurt te realiseren en mensen voor de buurt te behouden.

Bij de renovatie zijn de plattegronden opnieuw ingedeeld en is ervoor gezorgd dat de woningen aan de hedendaagse technische eisen en woonwensen voldoen. De oorspronkelijke details in de gevels, zoals de houten kozijnen en balustrades zijn in oude luister hersteld.

Om de woningen levensloopbestendig te kunnen maken, zijn de oorspronkelijke portiekwoningen verbouwd tot galerijwoningen. Deze worden ontsloten door een gemeenschappelijke entree en door twee inpandige liften. De voormalige portiekruimtes en de zolder konden zo bij de woningen worden getrokken. De nieuwe galerijen aan de achterzijde vormen een eenheid met het oorspronkelijke gebouw door het gebruik van dezelfde baksteen. Door de woonkamers te verplaatsen naar de voorgevel draagt het gebouw bij aan de levendigheid in de buurt.


Over deze site

Disclaimer
Amsterdam.nl