Naar Menu

Gemeente
Amsterdam
Gebouwd in Amsterdam
HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

De Sibbelpanden

Opdrachtgever
De Key
Architect
Rappange & Partners Architecten
Stadsdeel
Centrum
Projectarchitect(en)
Kees Doornenbal,
Arjan Linnekamp
Aannemer
Konst & Van Polen
Adres
Hoogte Kadijk 112-150
Aantal woningen
40


Fin Won Kam Opp
SH 17 4 77
SH 10 2 60
OH 3 4 77
OH 10 2 60
----------------------------
40 68

De monumentale Sibbelpanden bestaan uit een aaneengesloten rij van tien dijkhuizen met elk vier maisonnettes. Het complex is in 1828 gebouwd als huisvesting die arbeiderswoningen verving. De panden bestaan uit een souterrain, een hoge beletage, een lage verdieping en een woongedeelte in de kap. De benedenwoningen hebben grote tuinen.

Bij de vernieuwing werd het complex voorzien van een nieuwe fundering en werden de historische aanbouwen aan de achtergevel herbouwd. Alle vernieuwde bouwdelen, zoals achtergevel, stenen stoepen en dakkapellen werden op ambachtelijke wijze geproduceerd. Historische details en profileringen kregen veel aandacht. Zo zijn er gietijzeren balusters teruggebracht en werd het gevelmetselwerk behandeld met donkere gevelolie.

De bewoners van de sociale huurwoningen zijn nauw betrokken geweest bij het ontwerpproces. Het merendeel is na de vernieuwing in zijn oude woning teruggekeerd. Ondanks de strenge restauratieve ingreep is het gelukt de energieprestatie aanzienlijk te verbeteren naar label B. De hoogwaardige installaties en isolatiepakketten zijn geheel aan het zicht onttrokken.


Over deze site

Disclaimer
Amsterdam.nl