Naar Menu

Gemeente
Amsterdam
Gebouwd in Amsterdam
HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

Moskee El Ouma

Opdrachtgever
Stichting Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum / Moskee El Ouma
Architect
Bob Nieuweboer
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Henk Lutje,
Martin van Santen
Aannemer
Bouwbedrijf Geco
Adres
Postjesweg 179a
Programma
1.890 m2 bvo, gebedsruimten, cursusruimten


Omdat de bestaande Moskee El Ouma aan het August Allebéplein te klein was geworden, was uitbreiding nodig. Binnen de plannen voor de verbetering van de omgeving van de moskee, stond gedefinieerd dat het een zichtbaar en herkenbaar gebouw moest worden dat zich in de toekomst zou voegen in een semigesloten bouwblok van rode baksteen.

De bestaande moskee met een gevel van gebroken witte strengperssteen is in de uitbreiding op de begane grond aan de lange gevelzijde doorgezet in een colonnade van hetzelfde materiaal. De openingen in de gevel zijn er voorzien van gezeefdrukt glas, waardoor de colonnade een open karakter krijgt. Dat komt ten goede aan de belevingswaarde vanaf de straat en het voorziet de gebedsruimten van licht. De eerste en tweede verdieping van de uitbreiding is opgetrokken in rode baksteen.

De moskee heeft er twee nieuwe entrees bij gekregen: een nieuwe hoofdentree die centraal in de colonnade is gelegen en een entree aan het toekomstige nieuwe August Allebéplein. De twee koepels op het dak vormen de bekroning van de toegangshal en de hoofdgebedsruimte van de moskee.

Het gebouw vormt door de ingrepen een ontmoetingsplaats, een openbaar gebouw, waarin naast de gebedsruimten plaats is voor lezingen en cursussen.


Over deze site

Disclaimer
Amsterdam.nl