Naar Menu

HomeProjectenboekUitgebreid zoeken

De Opgang

Opdrachtgever
NL-Development
Architect
KCAP Architects & Planners
Stadsdeel
Nieuw-West
Projectarchitect(en)
Han van den Born,
André van der Torren
Aannemer
Heddes Bouw
Adres
Wolbrantskerkweg 139 - 207, Tussenmeer 70
Aantal woningen
79
Overig programma
kinderdagverblijf, kerk
Fotografie
Paulien Borst


Fin Won Kam Opp
SH 2 3 83
OH 2 3 90
OH 2 3 84
OH 2 3 84
AMH 2 3 97
AMH 2 3 116
K 2 4 116
AMH 2 4 104
AMH 2 4 79
SH 2 4 111
----------------------------
28 90

De Opgang, gelegen aan een belangrijk kruispunt en het stadspark in Osdorp, op de plaats van de gesloopte kerk De Opgang, is een multifunctioneel gebouw dat 79 woningen, een kerk, een kinderdagverblijf en een garage herbergt. Deze verschillende functies tonen hun eigen identiteit.

De kerk is geplaatst op een plateau met daaronder de parkeergarage en wordt omringt door het deels opgetilde woongebouw. De kerk, te betreden via houten vlonders in een waterbassin, is door zijn vorm en de leien gevelbekleding herkenbaar als zelfstandig gebouw in het ensemble. Vanuit de kerkzaal is door de gekleurde glazen gevel met kruis zicht op het park. De schuine houten wanden van de zaal zorgen voor een optimale akoestiek.

Het woongebouw varieert in hoogte en is, om zoveel mogelijk in harmonie met het park te zijn, uitgevoerd in groen metselwerk en hout. De houten plint en de onderzijde geven het gebouw een intiemer karakter.

Met de diversiteit van functies in één gebouw is De Opgang weer een belangrijk sociaal middelpunt in de wijk, zoals de gesloopte kerk De Opgang dat op deze plaats ooit ook was.

  


Over deze site

Disclaimer